• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  UEFA maakt 19 kandidaten bekend voor EK 2020

  Een impressie van wat het nieuwe stadion in Brussel moet worden.

  Naast België zijn er nog 18 kandidaten om mee het EK voetbal in 2020 te organiseren. In september maakt de UEFA de dertien geselecteerde landen bekend. Engeland en Duitsland gaan resoluut voor de halve finales en de finale, België hoopt op de openingsmatch. "We willen heel Europa betrekken in het enthousiasme", zegt UEFA-voorzitter Michel Platini.

  Aanvankelijk hadden 32 landen plannen om mee te stappen in de organisatie van het EK 2020, dat voor het eerst in verschillende landen zal plaatsvinden, maar uiteindelijk zijn er maar 19 officiële kandidaten overgebleven. België is een van de gegadigden.

  Van de dertien gastlanden, die op 19 september in Genève bekendgemaakt worden, zullen er twaalf elk drie groepsmatchen ontvangen en nog een wedstrijd uit de volgende rondes. Het dertiende land krijgt beide halve finales en de finale toegewezen.

  Engeland en Duitsland zijn de enige twee naties die zich kandidaat stelden voor de halve finales en de finale van het toernooi. België wil vier wedstrijden in Brussel en droomt van de openingsmatch.

  Enkele landen trokken de voorbije dagen nog hun kandidatuur in. Frankrijk deed dat omdat het al het EK 2016 organiseert, Zwitserland denkt weinig kans te maken omdat het in 2008 al organisator was en Turkije wil het EK in zijn geheel binnenhalen in 2024.

  Platini: "Het wordt een historisch EK"

  "We zijn ongelooflijk gelukkig dat we zoveel kandidaturen ontvangen hebben om mee het EK 2020 te organiseren", zegt UEFA-voorzitter Michel Platini. "De zestigste verjaardag van het Europees Kampioenschap voetbal wordt een historische editie."

  "Door het EK te organiseren in verschillende landen willen we supporters uit heel Europa betrekken in het enthousiasme van een groot toernooi. Ook de landen zelf zullen profiteren van het systeem omdat ze zo het voetbal in hun land verder kunnen ontwikkelen. Ik wens alle kandidaten heel veel succes."