• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Carl Berteele: "Luik-Bastenaken-Luik is mijn favoriete wedstrijd"

  Carl Berteele in zijn biotoop.

  Als u de koers op de VRT-radio volgt, kent u Carl Berteele als man op de motor. Wij vroegen Carl om zijn drie favoriete edities van La Doyenne op te lijsten. Hij komt met de veelbesproken jaargangen 1980, 1999 en 2011 op de proppen.

  Eerst verklaart Berteele zijn liefde voor Luik-Bastenaken-Luik. "Ik ben de koersen sinds 1993 op de motor beginnen te volgen en al heel snel heb ik ondervonden dat La Doyenne mijn favoriete wedstrijd is", zegt Berteele.

  "La Doyenne is minder nerveus dan de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Hier kun je als eens meerijden op een beklimming, want die zijn langer en breder. Dat maakt dat je nog meer het gevoel hebt alles vanaf de eerste rij te kunnen meemaken."

  1980: sneeuwman Bernard Hinault

  Ik was er graag bijgeweest in 1969, toen Eddy Merckx en Vic Van Schil met ruim acht minuten voorsprong op de derde de finish haalden. Maar ook de sneeuweditie van 1980 is legendarisch, met winnaar Bernard Hinault. Misschien zou ik ook nu nog gevoelloze vingers hebben gehad! 1980 moet ook voor de volgers een onwaarschijnlijke editie geweest zijn, maar als je zo’n koers kunt navertellen: "Ik was er toen bij en er kwamen maar 21 renners aan", dat is crazy, maar ook onvergetelijk."

  1999: kippenvel met Frank Vandenbroucke

  Ik hoef er wellicht geen tekening bij te maken: 1999 is een topeditie. Ik reed mee met Frank Vandenbroucke op La Redoute in die magistrale tête-à-tête met Michele Bartoli en was ook mee met de Golden Baby en Michael Boogerd op die onwaarschijnlijk steile Saint-Nicolas, waar Vdb inderdaad aan huisnummer 256 zijn splijtende demarrage op gang brengt en solo wint in Ans.

  Ik krijg nu nog kippenvel als ik eraan terugdenk en bewaar ook goeie herinneringen over hoe bereikbaar en aandoenlijk Vdb in z’n interview was. Maar… ik ben niet naïef: er zal wel met Super gereden zijn in die periode.

  2011: Gilbert rekent af met de Schlecks

  Een heel mooie L-B-L is ook die met Philippe Gilbert en de broers Schleck in 2011. Wielergeschiedenis voor de Waal Gilbert in z’n wonderjaar – ja, wonderjaar – en een koers die in de finale uiteenspat. Dat is net het aantrekkelijke voor de man op de motor: je kunt er gaan tussenrijden, de schade opmeten, het verschil letterlijk zien. Het is kicken als je dat van dichtbij meemaakt. Gilbert probeert weg te rijden op Saint-Nicolas, maar de Schleck-brothers komen terug en Gilbert klopt ze dan maar in de spurt.