• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Tichelt: "Gebrek aan ritme en weerstand"

  Dirk Van Tichelt (archief): "Pijn in mijn rechterarm verontrust mij."

  Voor de Belgische speerpunten Dirk Van Tichelt en Joachim Bottieau werd het EK een desillusie. "Een gebrek aan ritme en training op weerstand", reageert Van Tichelt, die ook weer klaagt over pijn aan zijn arm. Bottieau, de voorbije twee jaar goed voor EK-brons, baalt: "Nooit eerder kreeg ik na 12 seconden een ippon aangesmeerd."

  De Belgische delegatie rekende op Van Tichelt en Bottieau om voor resultaten te zorgen, maar voor de twee was hun eerste kamp meteen het eindpunt.

  De Spanjaard Kiyoshi Uematsu vloerde Van Tichelt met ippon. Onze 29-jarige landgenoot, die dit voorjaar geplaagd werd door blessureleed, weet waar dat aan lag: "Mijn laatste toernooi dateert van begin december met de Grand Slam in Tokio. Dat maakt dat alle routine weg is. En dan moet je te veel nadenken, waardoor je tegenstrever meer kansen krijgt."

  "De eerste minuten van de kamp voelde ik mij de betere, maar daarna voelde ik mijn armen leeglopen. Dat is een teken dat ik te weinig op weerstand heb getraind."

  "Normaal ben ik fysiek de sterkere en dat loont meestal op het einde van de kamp. Op het einde waren we allebei moe, maar met een aanval van alles of niets kon de Spanjaard een ippon scoren."

  Van Tichelt maakt zich wel zorgen over zijn lichaam: "Ik heb nu weer pijn in mijn rechterarm. Met spierontspanners slaagden we er overdag in om de pijnen van de artrose in mijn nek te laten verdwijnen. Maar in mijn slaap komen die steeds terug."

  "Ik denk dat ik best alles volledig laat genezen, hoewel ik in juni graag aan de Grand Prix in Havana wil deelnemen. Daar zijn de eerste punten voor de Spelen in Rio 2016 te verdienen."

  Bottieau: "Ik heb eigenlijk niets te vertellen"

  Enkele uren na zijn uitschakeling droop de teleurstelling nog van het gezicht van Joachim Bottieau. Voor hij het goed en wel besefte, had de Wit-Rus Aljaksandr Stejsenko hem al gevloerd. "Eigenlijk heb ik niets te vertellen."

  "Ik heb Stejsenko zeker niet onderschat en ben voorzichtig genoeg begonnen. Ik kwam helemaal fit en met veel zelfvertrouwen naar dit EK. Het voorbije jaar heb ik zeker nog progressie gemaakt, maar in judo is blijkbaar alles mogelijk."

  "Nooit eerder kreeg ik na 12 seconden een ippon aangesmeerd. Omgekeerd kan ik mij niet herinneren dat ik ooit een opponent plat op zijn rug kreeg na 12 seconden. Mijn coach, Damiano Martinuzzi, is van oordeel dat ik zo snel mogelijk een toernooi moet kampen om mijn zelfvertrouwen op te krikken."