• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jonathan Breyne: "Ik ben blij dat ik er nog ben"

  Jonathan Breyne is blij dat hij nog leeft.

  Wielrenner Jonathan Breyne kreeg woensdag verlossend nieuws van de UCI: zijn schorsing, en die van Michael Rogers, voor dopinggebruik werd opgeheven. In Reyers Laat kwam Breyne, die eind vorig jaar een zelfmoordpoging ondernam, zijn verhaal vertellen.

  Eind vorig jaar stortte de wereld van de nu 23-jarige Breyne in. Van de UCI kreeg hij te horen dat er bij een dopingcontrole in China clenbuterol in zijn urine was gevonden. Breyne zag geen uitweg meer en nam een overdosis pillen.

  "Ik ben blij dat die zelfmoordpoging mislukt is", zei Breyne donderdagavond in Reyers Laat. "Ze hebben me net op tijd gevonden. Tien minuten later en ik had hier nu niet gezeten."

  Peter Van Eenoo, hoofd van het dopinglab in Gent, zat ook in de studio. "Toch neem ik de dopingjagers niks kwalijk", zegt Breyne. "Die mensen doen ook maar hun job. Ik heb het vooral moeilijk met de manier waarop alles aan het licht gekomen is."

  "Om te beginnen kan ik het moeilijk aanvaarden dat de UCI me met een e-mail op de hoogte heeft gebracht. Maar vooral stoort het me dat je niet de kans hebt om een B-staal aan te vragen voor alles in de media staat. Oké, de media moeten hun werk doen, maar de vele reacties op het internet waren erover."

  Van Eenoo steunt Breyne: "Ik wil tegen iedereen zeggen: oordeel niet te vroeg. En vooral tegen de media, want die kunnen zaken opkloppen. Wacht liever af tot er een definitief oordeel is."

  "Ik heb niet onder een valse naam gekoerst"

  Het gerucht gaat dat Breyne vorig weekend onder een valse naam, zoals Franck Vandenbroucke ooit dus, heeft deelgenomen aan een wedstrijd én die gewonnen heeft. "Ik wil daar eigenlijk niks over zeggen. Maar van Guillaume Van Keirsbulck zeggen ze ook dat hij op Tom Boonen lijkt. Ik ben het niet", zegt Breyne met verwijzing naar een foto die getoond wordt. "Ik was in Ieper met mijn zus."