• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  FIFA-president Blatter: "6+5-voorstel weer op tafel"

  FIFA-president Sepp Blatter wil zijn 6+5-voorstel nieuw leven inblazen.

  FIFA-president Sepp Blatter heeft zijn voorstel weer op tafel gelegd om elke voetbalclub te verplichten minstens zes spelers uit eigen land op te stellen. In 2008 kon hij op de steun van het FIFA-congres rekenen, maar door juridische problemen mocht Blatter het voorstel toch niet doorvoeren.

  Het 6+5-voorstel van Blatter houdt in dat elke voetbalclub verplicht zes spelers uit eigen land moet opstellen, aangevuld met maximaal vijf buitenlandse spelers.

  "Jammer genoeg stootte het voorstel in 2008 op juridische problemen. Volgens de Europese wetgeving is het verboden te discrimineren tussen werknemers uit eigen land en buitenlandse arbeidskrachten", legt Blatter uit in zijn column in het FIFA-magazine.

  "Toch is het laatste woord hier nog niet over gezegd. Door een quota-overeenkomst toe te voegen aan de 6+5-regel zouden alle problemen opgelost zijn. Daarom is het zeker nog niet te laat om dit voorstel te herbekijken."

  Blatter is ervan overtuigd dat de regel enkele huidige problemen zou kunnen oplossen. "Het zou de balans tussen een club en de nationale ploeg kunnen verbeteren en daardoor ook de nationale identiteit van de clubs versterken. Daarnaast kan het clubs een extra reden geven om hun eigen jonge talenten meer kansen te geven."

  "Natuurlijk is concurrentie in een ploeg goed voor het voetbal, maar het is al te jammer dat jonge talenten niet de kans krijgen om zich te bewijzen omdat buitenlandse spelers hun plaats in het team innemen."