• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ex-Barça-coach Vilanova verliest strijd tegen kanker

  Tito Vilanova werd 45 jaar.

  0 / 0

  Tito Vilanova werd 45 jaar.

  FC Barcelona heeft het overlijden van Tito Vilanova (45) bekendgemaakt. De ex-coach, die in 2012 de fakkel overnam van Pep Guardiola, vocht al een tijd tegen speekselklierkanker. Spaanse media hadden eerder al gemeld dat de toestand van Vilanova fel achteruit gegaan was.

  Tito Vilanova was een man uit de jeugdopleiding van Barcelona. Hij kneedde er als jeugdtrainer onder meer talenten als Lionel Messi en Cesc Fabregas. In 2008 werd hij er assistent van Josep Guardiola bij het B-elftal.

  Toen Guardiola in 2008 hoofdtrainer werd van Barcelona, volgde Vilanova in zijn zog. Met Vilanova als assistent won Barça twee keer de Champions League en veroverde het drie Spaanse titels op rij.

  Het grote publiek leerde Vilanova kennen in 2011. De wedstrijd om de Spaanse Supercup tegen aartsrivaal Real Madrid ontspoorde naar het einde toe. In het tumult plantte toenmalig Real-coach José Mourinho zijn vinger in het oog van Vilanova. De beelden gingen de wereld rond.

  Bij het afscheid van Guardiola in 2012 werd Vilanova gepromoveerd tot hoofdtrainer. Maar in december van dat jaar werd bij Vilanova voor de tweede keer kanker vastgesteld. Een jaar eerder had hij immers al eens een tumor aan zijn speekselklieren laten verwijderen.

  Vilanova zou nooit meer de oude worden, trok af en toe voor een behandeling naar New York, maar loodste Barça toch nog naar de titel, met een evenaring van het record van 100 punten. 

  In juli 2013 nam Vilanova om gezondheidsredenen afscheid als hoofdtrainer van Barcelona. Sindsdien vocht hij een verbeten strijd uit met zijn ziekte, een gevecht dat hij vandaag verloor. "De club is in immens verdriet gedompeld. Rust in vrede, Tito", laat Barcelona via Twitter weten.

  Enkele reacties op het overlijden van Vilanova:

  • Lionel Messi (Barcelona): "Ik zal je nooit vergeten, Tito. Altijd bij jou. Al mijn steun voor de familie."
  • Victor Valdes (Barcelona): "Je was een van de beste trainers met wie ik heb samengewerkt. Bedankt voor alles wat je gedaan hebt."
  • Eric Abidal (Monaco): "Voor alles wat we samen hebben meegemaakt, zal ik je nooit vergeten. Bedankt voor je strijd."
  • Cesc Fabregas (Barcelona): "Bedankt voor alles wat je Barcelona en het voetbal geschonken hebt. Alle Barça-fans zullen je dankbaar zijn. Er zijn weinig mensen zoals jij. Bedankt voor het vertrouwen en de hulp. Je hebt voor altijd een plek in onze harten."
  • Thibaut Courtois (Atletico Madrid): "Veel steun voor de familie en vrienden van Tito in deze moeilijke tijden. Mijn oprechte medeleven."
  • Iker Casillas (Real Madrid): "Dit is een triestige dag voor het voetbal. Je was voor iedereen een voorbeeld van kracht en moed."

  Enkele tweets over het overlijden van Vilanova: