• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Co-commentatoren geven sterren aan Valverde en Gilbert

  Gilbert, Valverde en Kwiatkowski worden vaak genoemd bij de favorieten.

  Alejandro Valverde is voor de Sporza-analisten en co-commentatoren de topfavoriet om zondag Luik-Bastenaken-Luik te winnen. Hij zal wel moeten afrekenen met Philippe Gilbert en Michal Kwiatkowski. Die namen komen steevast terug in onze sterrentabel.

  Drie sterren: Alejandro Valverde

  De naam van Alejandro Valverde prijkt op elk lijstje. Hij overtuigde woensdag met zijn triomf in de Waalse Pijl. "Hij is al het hele jaar goed", zegt Eddy Planckaert. "Hij kan spurten en mag met een groep naar de streep gaan."

  "In de Amstel liet Valverde zich verrassen door Gilbert, maar in de Waalse Pijl maakte hij het wel af. Ik zie hem dat ook op de Saint-Nicolas doen, de aankomst ligt hem", zegt José De Cauwer.

  Frank Hoste en Niko Eeckhout zien Valverde niet als de topfavoriet. "Hij kwam iets te kort in de Amstel en daarom is hij niet de grootste kanshebber", zegt Hoste.

  "Ik denk niet dat de favorieten van elkaar kunnen wegrijden en dan schat ik Valverde minder snel in dan Gilbert", zegt Eeckhout.

  Twee sterren: Philippe Gilbert - Michal Kwiatkowski

  Ook de favorietenrol van Philippe Gilbert is geen verrassing. "Hij is in de sprint de snelste en zal beter uitgerust zijn tegen zondag dan hij in de Waalse Pijl was", zegt Eeckhout. "Zijn nadeel is wel dat iedereen naar hem zal kijken. Maar het is een eerlijke koers,  waar de beste altijd wint."

  Ook Frank Hoste ziet Gilbert in de frontlinie. "In Hoei was zijn explosiviteit wat weg, maar tegen zondag zal hij de vermoeidheid van de Amstel niet meer voelen." "De aankomst in Luik is iets minder steil en ligt Gilbert", zegt Eddy Planckaert. "Ik verwacht hem zeker."

  "In Hoei moest hij het afleggen tegen renners van 60 kilogram en dat wordt zondag een ander verhaal", zegt De Cauwer. "De koers is lastiger en er zullen meer afvallers zijn."

  Michal Kwiatkowski volgt in het zog van Gilbert. Hij is zelfs "de absolute favoriet" voor Frank Hoste.

  "De aankomst in Luik is een beetje zoals de Strade Bianche die hij won. En hij is al een tijdje heel goed, dat heb ik zelf nog gezien tijdens de Amstel. Bovendien zal er minder naar hem gekeken worden dan naar Valverde of Gilbert."

  Ook Vanthourenhout en Planckaert gaven de Pool sterren. "Maar misschien moet hij nog wat verstandiger worden."

  1 ster: Costa, Mollema, Martin

  "Daniel Martin won vorig jaar en was de tweede in de Waalse Pijl. Hij heeft dus bewezen in vorm te zijn", zegt Eeckhout.

  "Rui Costa is een naam die waarschijnlijk weinig mensen zullen zeggen, maar hij is al een heel voorjaar goed met heel wat ereplaatsen. Voorlopig zat het nog niet helemaal mee, maar Luik ligt hem. Bovendien zou ik heel graag de wereldkampioen vooraan zien", zegt De Cauwer.

  Volgens Sven Vanthourenhout zullen ook de Nederlanders mogen supporteren op weg naar Luik. Hij ziet Bauke Mollema als zijn outsider.

  En nu is het aan jou: