• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Voetbalbond mikt op openingsmatch EK 2020 in Brussel

  Een impressie van hoe het nieuwe stadion in Brussel er moet gaan uitzien.

  De Belgische voetbalbond KBVB is officieel kandidaat voor de organisatie van het Europees kampioenschap in 2020. Met Brussel mikt de KBVB op vier wedstrijden - waaronder de openingswedstrijd - in een nieuw te bouwen stadion. Euro 2020 vindt plaats in 13 verschillende landen. In september maakt de Europese bond UEFA de speelsteden bekend.

  De bond diende samen met de stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn kandidatuur in, met de steun van de federale en alle regionale regeringen. Alle partijen waren vandaag vertegenwoordigd in het Brusselse stadhuis.

  "We maken een goeie kans dat 20 jaar na Euro 2000 het EK opnieuw naar ons land komt. Dat is een grote opportuniteit voor de uitstraling van Brussel en de regio's van ons land", zo maakte bondsvoorzitter François De Keersmaecker de kandidatuur officieel bekend.

  "Indien we weerhouden worden - en daar rekenen we uiteraard op - zullen in België vier wedstrijden kunnen plaatsvinden. We zullen alvast proberen de openingsmatch naar Brussel te halen."

  Alle aanwezige politici schaarden zich voluit achter het project. "Het was ondenkbaar dat Brussel, de hoofdstad van Europa, geen kandidaat zou zijn voor de eerste editie van het Euro van de grote steden", zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort.

  "Al negen kandidaat-bouwers voor stadion"

  "De belangstelling voor de bouw van het nieuwe stadion is groot", zegt Alain Courtois, schepen van Sport in Brussel. "Er zijn al negen kandidaten die hun dossier hebben binnengebracht, meer dan verwacht."

  "Daar kunnen er nog bijkomen. De aanbesteding loopt tot 12 mei. We merken dat Brussel goed in de markt ligt. We kunnen ook op buitenlandse bouwpromotoren rekenen. De hoofdstad van Europa staat mooi op een visitekaartje."

  "Voor de bouw van het nieuwe stadion wordt geen overheidsgeld aangewend", stipt Courtois aan. "Logisch, daar is in deze economische tijden geen ruimte voor."

  "Wij zijn eigenaar van parking C op de Heizel. We zijn bereid om die grond te verhuren aan een privépartner, die daar een stadion wil neerpoten. We doen dat samen met Grimbergen en het Vlaamse Gewest."

  Foto's van het stadionontwerp: