• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "Januzaj mag, maar moet niet mee"

  Januzaj is welkom bij de nationale ploeg.

  Jullie zijn overtuigd. Met een overgrote meerderheid (78% in onze Sporza-poll) willen jullie dat bondscoach Marc Wilmots een plaatsje op het vliegtuig naar Brazilië reserveert voor Adnan Januzaj. Voetbalkenners Peter Vandenbempt en Frank Raes antwoorden genuanceerd.

  Vandenbempt: "In wiens plaats?"

  Peter Vandenbempt vindt het geen must om Januzaj mee te nemen. "Als de vraag is of Januzaj mee moet, dan zeg ik nee. Hij moet niet mee. Als de vraag is of hij mee mag, antwoord ik ja zeker. Ik zie geen reden waarom Januzaj, beschreven als een van de grootste talenten ter wereld, niet zou mogen meegaan."

  "Maar het hangt ervan af wiens plek hij inneemt. Ik vind niet dat je de jongens die het in de kwalificatiecampagne klaarspeelden, moet thuislaten voor Januzaj. Ik kan me dat ook niet voorstellen."

  De blessure van Benteke kan wel in de kaart spelen van Januzaj. "Die theorie onderschrijf ik. Wilmots kan de oplossing voor de blessure van Benteke in zijn eigen kern zoeken en Mirallas als back-up voor Lukaku in de spits zien. Dan komt er een plaats vrij op de flank, voor Januzaj."

  "Ik ben er bijna zeker van dat die redenering meegespeeld heeft om Januzaj te overtuigen om voor de Rode Duivels te kiezen. Hij komt nog maar net kijken, maar is een uitzonderlijk talent. Hij heeft flitsende acties in huis en kan matchen doen kantelen, ook als invaller."

  Raes: "Wilmots zal hem zeker meenemen"

  Ook voor Frank Raes is de situatie niet helemaal zwart-wit. "Ik moet genuanceerd antwoorden. Ja, hij moet mee van mij, want hij is zo getalenteerd en bewees al veel op zijn leeftijd. Maar de nuance is dat hij in een sector speelt, waar we al heel veel talent hebben." 

  "Spelers zoals Eden Hazard, De Bruyne, Mirallas, Mertens, Chadli, Dembele verdienden hun strepen al. En er is ook nog Thorgan Hazard. Die posities zijn al bijna overbezet."

  "Voor mij moet Januzaj dus zeker mee, maar er zijn maar 23 plaatsen en dan wordt het schuiven. Was hij diepe spits of rechtsback geweest, was er geen twijfel geweest."

  "Wilmots kan afwachten of er nog spelers geblesseerd raken. Hij mist uiteraard Benteke al, maar ik denk dat de bondscoach voor zijn plek toch een echte diepe spits zal meenemen, genre Batshuayi. Uiteindelijk denk ik dat Wilmots al beslist heeft, want de timing van de beslissing van Januzaj is uiteraard niet toevallig gekozen. Hij zal Januzaj wel meenemen."