• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bongonda: "Ik heb nog veel dribbels in petto"

  Bongonda en z'n maats vieren de geweldige goal.

  Een van de ontdekkingen van dit voetbalseizoen draagt het shirt van Zulte Waregem. Theo Bongonda, nog altijd maar 18 jaar, verovert zachtjesaan een basisplek in het team van Francky Dury. "Hij is de ideale trainer voor jonge spelers die groot willen worden."

  Theo Bongonda belandde op zijn 12e bij de Academie van Jean-Marc Guillou in Tongerlo, die was opgericht naar het Ivoriaanse model dat bij Beveren destijds zo succesvol was. Thomas Caers, die de Acedemie toen leidde, nam hem onder zijn hoede en liet de jonge Bongonda bij hem intrekken.

  "Ik hielp er zelfs in het huishouden: koken, stofzuigen en afwassen. Het is een heerlijke tijd die me mijn hele leven zal bij blijven", getuigt Bongonda in Het Belang van Limburg. "De Academie was ook mijn redding. Ik weet niet waar ik anders zou zijn beland."

  Bongonda ging na zijn opleiding testen bij onder anderen Manchester City en Tottenham. Maar hij kreeg er geen garanties op een plaats bij de A-kern en trok dan maar naar Zulte Waregem. "Ik kwam voor (coach) Dury. Hij is een ideale trainer voor spelers die groot willen worden."

  "Ik besef wel dat ik nog veel moet leren. Elke training is voor mij een stap vooruit. In de Academie werd vooral aandacht besteed aan het spel, niet aan de tactiek. Maar ik leer snel bij", klinkt Bongonda vol vertrouwen.

  "Leerde die beweging op de Academie"

  Dat Theo Bongonda over fijnbesnaarde voeten beschikt, liet hij vorig weekend op klinkende wijze zien tegen Lokeren. Hij nam er de openingsgoal voor zijn rekening na een fantastische dribbel. "Die beweging heb ik geleerd op de Academie. Ik heb er nog wel zo een paar in petto", belooft Bongonda.

  Bekijk hier nog eens de knappe dribbel en goal van Bongonda (vanaf 19:05)