• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Armstrong: "Voel me nog altijd Tour-winnaar"

  Lance Armstrong ziet zichzelf als winnaar.

  Sinds Lance Armstrong zijn zeven Tour-zeges moest afgeven, is de erelijst van de Tour akelig leeg tussen 1999 en 2005. Maar de Amerikaan beschouwt zichzelf wel nog altijd als Tour-winnaar. "Al weet ik dat veel mensen dat niet graag zullen horen."

  Lance Armstrong won tussen 1999 en 2005 zeven keer op rij de Ronde van Frankrijk, maar speelde zijn Tour-zeges kwijt na een grootschalig onderzoek van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. In januari 2013 gaf hij op televisie zijn dopinggebruik toe.

  "Maar ik denk nog altijd dat ik die wedstrijden won", zegt de intussen 42-jarige Amerikaan in het Amerikaanse magazine Outside. "Ik weet dat dit niet het antwoord is dat iedereen leuk zal vinden, maar de realiteit van die jaren is dat het een vieze periode was."

  Armstrong vindt ook dat de Tour-organisatie een winnaar moet aanduiden voor de edities van 1999 tot 2005. "Het zou een fout en een gebrek aan respect zijn voor onze sport om die zeven jaren leeg te laten", zegt hij.

  "Als ik niet won, moet iemand anders als winnaar worden aangeduid. Uiteraard zal ik zeggen dat ik de winnaar ben. Vraag het maar aan de andere deelnemers van de Tour die samen met mij geleden hebben. Ik denk dat ik wel weet wat ze zullen antwoorden."