• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Tichelt voor het EK: "Ik wil altijd winnen"

  Van Tichelt is klaar voor het EK judo.

  Van morgen tot zondag vindt in Montpellier het EK Judo plaats. Belgisch uithangbord Dirk Van Tichelt is er klaar voor: "Het podium is zoals altijd mijn ambitie." Jasper Lefevere en Kenneth Van Gansbeke delen de ambitie voor een top 8.

  Van Tichelt miste al enkele voorjaarswedstrijden door een voetblessure. Na een stage van drie weken in Japan als voorbereiding op het EK heeft hij vooral last van zijn nek. "Na een MRI-scan bleek dat ik artrose heb. Dat is een ouderdomsziekte, hé", lacht hij.

  "Maar blessures zijn normaal na een goeie stage. De pijn is draaglijk, dus ik zal zeker kunnen vechten op het EK. Ik moet enkel nog wat op mijn gewicht focussen en dan ben ik er klaar voor. "

  De twaalfvoudige Belgische kampioen houdt zich niet bezig met de andere deelnemers: "Ik kijk alleen naar mezelf. Ik leef heel hard naar een wedstrijd toe en de dag zelf wil ik gewoon winnen. Zoals altijd is het podium mijn ambitie", zegt hij.

  Het EK telt nog niet mee voor de Olympische Spelen in Rio, maar dat doet geen afbreuk aan het belang ervan volgens Van Tichelt. "Goed presteren op het EK kan het nodige vertrouwen geven voor de volgende toernooien. Die kunnen dan leiden tot een selectie voor Rio."

  Van Tichelt gaat in Montpellier op zoek naar een tweede EK-medaille. In 2008 behaalde hij goud op het EK in Lissabon. Hij veroverde ook al twee WK-medailles in 2009 en 2013, twee keer brons.

  Lefevere en Van Gansbeke mikken op top 8

  Naast Van Tichelt betreden nog zes Belgen de tatami in Montpellier: Joachim Bottieau, Jasper Lefevere, Kenneth Van Gansbeke, Toma Nikiforov, Sami Chouchi en EK-debutante Sofie De Saedelaere.

  Trainingsmaatjes Lefevere en Van Gansbeke delen naast hun trainingsmat ook de ambitie voor een top 8. "Er is een gezonde concurrentie tussen ons, die ons allebei naar een hoger niveau tilt", zegt Van Gansbeke.

  Volgens Lefevere is de top 8 moeilijk, maar niet onmogelijk. "We kijken wel tegen een sterke concurrentie aan in de categorie -66kg. De sterkste judolanden hebben ook allemaal twee deelnemers in die categorie", zegt hij.

  Sofie De Saedelaere (foto), die haar EK-debuut beleeft, laat het allemaal wat op zich afkomen. "Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Daarom heb ik ook niet echt druk om te moeten presteren. Ik wil vooral ervaring opdoen."

  De Belgen in actie in Montpellier

  • Donderdag: Jasper Lefevere en Kenneth Van Gansbeke (-66kg)
  • Vrijdag: Dirk Van Tichelt en Sami Chouchi (-73kg) en Joachim Bottieau (-81kg)
  • Zaterdag: Sofie De Saedelaere (-78kg) en Toma Nikiforov (-100kg)