• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Tsjechië en Polen willen EK 2020 niet ontvangen

  UEFA-voorzitter Michel Platini: "EK 2020 in dertien verschillende landen."

  Tsjechië en Polen willen niet deelnemen aan de organisatie van het EK 2020, dat in dertien verschillende landen gespeeld zal worden. De Tsjechische en Poolse voetbalbonden lieten vandaag weten dat ze geen speelstad zullen voorstellen.

  Het EK 2020 zal over heel Europa plaatsvinden, een idee van UEFA-voorzitter Michel Platini. Kandidaat-organisatoren mogen een stadion in een speelstad voorstellen waar de wedstrijden zouden kunnen plaatsvinden. In september 2014 wijst de UEFA dan de definitieve speelsteden aan.

  Om te voldoen aan de vereisten van de UEFA moet een kandidaat-organisator beschikken over een modern stadion dat plaats kan bieden aan minstens 30.000 mensen.

  De Tsjechische voetbalbond stelde de Eden Arena in Praag voor als stadion. De thuishaven van de nationale ploeg en Slavia Praag kan vandaag al 21.000 supporters ontvangen. Toch werd dit voorstel, onder meer om financiële redenen, van tafel geveegd.

  Ook de optie om een volledig nieuw stadion te bouwen, stuitte op tegenstand vanuit politieke hoek. "Dit is een gemiste kans voor Praag, de hele Tsjechische republiek en alle voetbalfans", reageert Miroslav Pelta, voorzitter van de Tsjechische voetbalbond, ontgoocheld.

  Zbigniew Boniek, voorzitter van de Poolse voetbalbond, maakte later vandaag bekend dat ook Polen het EK 2020 niet wil ontvangen. "We beseffen dat Polen weinig kans maakt om aan de vereisten te voldoen." Polen organiseerde het laatste EK, dat van 2012, nog samen met Oekraïne.