• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Persoon: "Houd kostenvergoeding over aan mijn wereldtitel"

  "Er zal financieel niet veel veranderen voor mij."

  Boksster Delfine Persoon wordt niet rijk van haar nochtans prestigieuze WBC-titel bij de lichtgewichten. "Donderdag ga ik weer aan de slag bij de spoorwegpolitie", zegt ze in Reyers Laat. "Maar dat ik met deze gordel veel media-aandacht krijg, is wel zeer positief voor de bokssport."

  Weinig deed vermoeden dat Persoon twee dagen eerder een zware kamp om de wereldtitel gebokst had, toen ze dinsdagavond fris en monter aan tafel verscheen bij Lieven Van Gils.

  "De schade valt goed mee, ja", zegt ze. "Al hebben ze voor dit gesprek een blauw oog moeten wegschminken en hebben ze na de kamp een snijwonde boven mijn ander oog moeten dichtnaaien."

  "Het was hoe dan ook de mooiste dag van mijn leven en het hoogst haalbare in mijn carrière. Die WBC-titel is de kers op de taart, het is iets dat ze niet meer kunnen afpakken."

  Floyd Mayweather, de Amerikaanse tegenhanger van Persoon bij de mannen, is zo rijk als de zee diep is, maar dat lot is Persoon duidelijk niet beschoren.

  "Mayweather verdient miljoenen per kamp, terwijl je mijn premie kunt beschouwen als een kostenvergoeding. Ik moet mijn dokter betalen, voedingssupplementen en sparringpartners. Dan houd je niet veel meer over. Er zal dus niet veel veranderen. Maar dat ik nu veel media-aandacht krijg, is wel zeer positief voor onze sport."

  Persoon ging mee zelf de zaal opruimen en met hekken sleuren waar ze de avond ervoor de lakens had uitgedeeld in de ring. "Ik voelde me daartoe verplicht. Deze kamp was georganiseerd door vrijwilligers, mensen die hun vrije tijd opgeofferd hebben om mij te kunnen laten boksen."

  "Boksen ontdekt tijdens mijn politie-opleiding"

  Donderdag begint het gewone leven weer. Persoon: "Inderdaad, dan neem ik de draad bij de spoorwegpolitie weer op. Het inkomen dat ik daarvan heb, is mijn zekerheid. Ik heb een huis gekocht, elke maand moeten de centjes er liggen om de lening af te betalen."

  "Het is trouwens bij de politie dat ik de liefde voor het boksen ontdekt heb. Ik heb op hoog niveau aan judo gedaan, maar door problemen met mijn rug ben ik daarmee moeten stoppen. Ik viel in een zwart gat, maar tijdens mijn opleiding bij de politie kwam ik opnieuw in contact met sport, waaronder boksen. Van het een kwam het ander..."

  Deelt Persoon in noodgevallen ook wel eens een klap uit als agente? "Neen. Communicatie is ons belangrijkste hulpmiddel om iedereen rustig te houden. Geweld gebruiken we alleen in uiterste noodzaak om iemand te neutraliseren en dan nog in die mate dat je iemand geen schade toebrengt."