• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Merckx: "Renners kunnen niet meer sturen"

  Eddy Merckx twee maanden geleden in Oman met Philippe Gilbert.

  Voor Eddy Merckx is de oorzaak van de vele valpartijen eenvoudig. "Ze koersen te weinig", vindt de wielerkampioen. "Minder renners laten starten vind ik flauwekul. Stuur ze weer naar de piste."

  In een uitgebreid gesprek met het weekblad Humo heeft Eddy Merckx (68) het snel over de massale valpartijen van de voorbije weken.

  "De renners koersen te weinig en daardoor zijn ze het niet meer gewend om in een peloton te rijden – heel simpel: ze kunnen niet meer sturen", legt Merckx uit.

  "Minder renners laten starten vind ik flauwekul: wij waren ook met 220 man. In de winter op de piste gaan trainen om stuurvaardiger te worden, lijkt me een beter idee."

  "In mijn eerste jaar werd ik van het kastje naar de muur gereden. Ik heb daarna de hele winter op de piste gereden: wel, in mijn tweede seizoen won ik koers na koers."

  "De wielerbaan is de beste leerschool: je krijgt er stuurvaardigheid, snelheid en inhoud. Ze zouden elke jonge renner moeten verplichten om op de piste te rijden."

  "Echt te spreken over nieuwe Ronde"

  Eddy Merckx volgt het wielrennen nog op de voet. De nieuwe Ronde van Vlaanderen valt in de smaak bij de Kannibaal. "Daar ben ik echt over te spreken."

  "Spijtig dat ik dat niet heb kunnen rijden. Ik zou nog meer gewonnen hebben", vertelt de tweevoudige winnaar van Vlaanderens Mooiste, in 1969 (foto) en 1975.

  "Ik moest op 80 kilometer van de meet demarreren, anders raakte ik
  niet weg – het was daarna vlak tot in Meerbeke."

  "Nu is de Ronde een echte Vlaamse koers: een grote kermiskoers, eigenlijk, met smalle wegen, kasseien, wind, bergop en bergaf."