• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Januzaj kiest "met het hart" voor de Rode Duivels

  Adnan Januzaj geldt als een van de grootste talenten in de wereld.

  Adnan Januzaj heeft zich ter beschikking van de Rode Duivels gesteld. De talentvolle vleugelspits van Manchester United heeft de knoop doorgehakt. "Hij heeft geen WK-garanties gekregen", zegt zijn manager bij Sporza. "Het is een keuze van het hart."

  Het was bondscoach Marc Wilmots die het nieuws de wereld instuurde via zijn Twitter-account: "Officiële bevestiging gekregen dat Adnan Januzaj zich ter beschikking stelt om de Belgische kleuren te dragen voor de rest van z'n carrière! Goed nieuws dat een talentvolle speler zich selecteerbaar stelt voor onze Rode Duivels."

  Januzaj is op 5 februari 1995 geboren in Brussel en begon in de Belgische hoofdstad ook te voetballen. Tot zijn tiende speelde hij bij Brussels, toen trok hij naar Anderlecht. Daar bleef hij zes jaar, tot Manchester United zijn oog op hem liet vallen.

  Dit seizoen ontbolsterde hij helemaal bij United en meteen werd er langs alle kanten door voetbalfederaties aan zijn mouw getrokken. Door zijn afkomst kon Januzaj immers voor een zestal landen uitkomen: België, Albanië, Kosovo, Turkije, Servië en zelfs Engeland.

  Januzaj hield tot nog toe wel de boot af. "Een keuze voor een bepaald land is momenteel niet aan de orde", klonk het eind februari, toen hij een selectie voor de eerste officiële interland van Kosovo naast zich neerlegde.

  Enkele weken later doken wel beelden op van zijn beenbeschermers in de Belgische kleuren (zie foto). Nu is zijn keuze dus gemaakt: het worden de Rode Duivels.

  Manager: "Moeilijke, maar logische keuze"

  "De keuze van Adnan Januzaj voor de Rode Duivels was er een van het hart." Dat zijn de woorden van Dirk De Vriese, de manager van Januzaj, bij Sporza.

  "Adnan heeft niet overlegd met bondscoach Marc Wilmots voor hij koos. Hij heeft dus ook geen garanties over een ticket voor het WK gekregen. Hij heeft zich gewoon selecteerbaar gesteld."

  "Hij blijft zijn uitgestippelde weg volgen. Hij wou eerst titularis zijn bij United en dan verder zien. Hij zal dus niet verklaren dat hij bij België moet spelen."

  "België is de meest logische keuze, hij is geboren in Brussel, studeerde hier en heeft hier zijn vrienden. Zijn band met Kosovo en Albanië zorgde ervoor dat het wel een moeilijke beslissing was, maar die is wel in familieverband gevallen."

  Vele landen hebben de afgelopen maanden aan de mouw van Januzaj getrokken. Woog dat? "Neen, hij zit zo niet in elkaar. Hij heeft weinig stress. Maar het is toch beter dat we deze periode nu op zijn 19e kunnen afsluiten."

  "Het was wel een emotionele week voor hem met het ontslag van trainer David Moyes. Die heeft Adnan toch gelanceerd en hij werd het enige lichtpuntje dit jaar bij United", zegt Dirk De Vriese nog.