• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Heylen: "Rio is het eindpunt en niet vroeger"

  Morgen begint het EK judo in Montpellier zonder Ilse Heylen (37). De Belgische veterane ontbreekt in Frankrijk na een operatie aan haar schouder, maar is vastbesloten om door te gaan tot de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. "Ik wil niet stoppen door een blessure."

  In januari ging Ilse Heylen onder het mes met haar gehavende rechterschouder. "Ik moest die operatie laten uitvoeren, want anders moest ik stoppen", zegt Heylen. "Dus was de beslissing snel genomen."

  De revalidatie verloopt vlot. "Ik sta al heel ver dankzij kinesitherapie en aquatraining. Ik sta al op de mat. Ik kan nog niet vechten, maar ik kan al heel veel."

  Om de revalidatie nog te bespoedigen kruipt Heylen ook in de cryosauna, een ijskoude sauna (zie filmpje hierboven).

  "Ik voel me daar goed bij en het werkt", zegt de zesvoudige medaillewinnares op een EK. "Je staat er drie minuten in, drie keer per week. Je recupereert heel snel en het helpt ook bij ontstekingen."

  "Rio is het eindpunt en niet vroeger"

  Heylen beleefde haar hoogtepunt op de Olympische Spelen van Athene in 2004. Toen veroverde ze brons. In 2016 wil ze haar carrière afsluiten op de Spelen van Rio. Wat is haar drijfveer om voort te doen?

  "Mijn drijfveer zijn niet de resultaten, maar wel het plezier op de mat", zegt Heylen. "Ik heb al zo veel ervaring en de stress is ook veel minder. Ik hoef me niet meer te bewijzen."

  "Als je al zo lang meedraait, dan is het judocircuit ook een plezante leefwereld. Je concurrenten op de mat zijn je vrienden naast de mat."

  "Ik wou ook niet stoppen door een blessure, ik wil zelf beslissen wanneer ik stop. De Olympische Spelen van Rio zijn het eindpunt. Daar stopt mijn carrière en niet vroeger."