• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gewiss in 1994: het uitroepteken wordt een vraagteken

  20 jaar geleden degradeerde de Italiaanse Gewiss-ploeg op ongeziene wijze de tegenstand in de Waalse Pijl. Met zijn drieën ontbonden ze op ruim 60 kilometer van de finish hun duivels. Moreno Argentin haalde het voor ploegmaats Giorgio Furlan en Jevgeni Berzin. Bekijk en beluister hier nog eens het opmerkelijke koersverhaal.

  "Nooit gezien, de demonstratie van Gewiss in de Waalse Pijl van 1994", omschreef Michel Wuyts destijds de machtsontplooiing van de Italiaanse ploeg in de Waalse Pijl. Moreno Argentin was in 1990 en 1991 al de beste in Hoei, maar zijn strafste overwinning had hij voor 1994 bewaard.

  De Gewiss-ploeg had een hele dag moeten achtervolgen op een kopgroep, maar op de voorlaatste beklimming van de Muur van Hoei gooiden Argentin (Ita), Berzin (Rus) en Furlan (Ita) alle remmen los. De andere renners waren slechts figuranten in de grote Gewiss-show.

  Aangezien Furlan dat jaar al Milaan-Sanremo had gewonnen en Berzin Luik-Bastenaken-Luik op zijn palmares gezet had, was het in Hoei de beurt aan Argentin op met de eer te gaan lopen. Al hing aan die eer toch een stevig dopinggeurtje, onder meer door de steun die de ploeg kreeg van 'wonderdokter' Michele Ferrari.

  "Iedereen wist waar de klepel hing"

  Het Radio 1-programma 'De bende van Einstein' blikte met programmamaker Luc Kempen nog eens terug op de memorabele editie van 1994. "Bij het eerste televisiebeeld werd het al duidelijk: het zou weer een koers voor de Gewiss-ploeg worden", zegt hij.

  "De drie (Argentin, Berzin en Furlan) moesten zichzelf bedwingen om niet voor halfweg al te ontsnappen. Het is een onwaarschijnlijk beeld, die achteloosheid waarmee het gepaard gaat."

  Ook toenmalig cocommentator Lucien Van Impe was onder de indruk. "Het is ongelofelijk wat hier gebeurt", zei hij. "Het was een soort pletwals", gaat Kempen voort. "Als kijker vroeg ik me wel af: zou het hier over epo gaan?"

  "Tot mijn grote verbazing maakte Van Impe er ook toespelingen op. De trein was ook wat dat betreft vertrokken. De Italianen doen het op een andere manier, werd er vaak gezegd. Maar misschien wilden we het met z'n allen niet zien."

  "Iedereen in de wielersport wist wel waar de klepel hing. Maar het was verdomd moeilijk om te achterhalen wat er aan de hand was en om toe geven dat zo'n dominantie niet op natuurlijke wijze kon."

  "Voor Argentin was die zege in 1994 een uitroepteken achter zijn carrière, maar dat uitroepteken werd later omgezet in heel wat vraagtekens."

  Retro: Giorgio Furlan wint Milaan Sanremo (1994)

  Retro: Jevgeni Berzin wint Luik-Bastenaken-Luik (1994)