• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bruyneel: "Ik word 10 jaar geschorst"

  Lance Armstrong en Johan Bruyneel wordt grootschalig dopingmisbruik verweten.

  Johan Bruyneel mag de komende tien jaar geen functie uitoefenen in de sportwereld wegens grootschalig dopingmisbruik. Dat besliste het Amerikaanse Arbitragehof (AAA). De voormalige wielrenner en wielermanager, die tal van successen boekte met Lance Armstrong, weet nog niet of hij het verdict zal aanvechten. "Ik betwist alvast de bevoegdheid van het AAA", schrijft hij in een lange reactie in zijn blog.

  Voor het Amerikaanse Antidopingagentschap (Usada) is Bruyneel "gedurende jaren de spil geweest in een uitgebreid dopingnetwerk bij de US Postal- en Discovery Channel-teams." 

  Bruyneel reageert in zijn blog uitgebreid op de beslissing. Hij betwist de bevoegdheid van het AAA en vindt ook dat "een hele kleine minderheid geslachtofferd wordt voor de zonden van een heel tijdperk".

  "Te gepasten tijde zal ik mijn verhaal van de feiten doen. En de realiteit is heel anders."

  "Los van de uitspraak blijf ik de bevoegdheid van het AAA en/of het Amerikaanse Antidopingagentschap (Usada) betwisten. Ik ben een Belgische burger die in het Verenigd Koninkrijk woont. En ik ben nooit lid geweest van USA Cycling of eender welke andere nationale sportbond in de Verenigde Staten."

  "Ik heb nooit een document getekend waarin ik het Usada of het AAA de autoriteit verleen om over mijn lot te beschikken. Geen enkele van de dopinginbreuken die het Usada aanhaalt, gebeurde op Amerikaanse bodem."

  "Het is eenvoudigweg niet correct of aanvaardbaar dat het Usada - een Amerikaanse organisatie - een individu uitkiest om - zonder grenzen - te vervolgen."

  "Nadenken of ik schijnheiligheid van Usada aanvecht"

  Bruyneel heeft eind vorig jaar al laten verstaan dat hij het gehad heeft met de wielerwereld. Hij voelt zich de zondebok voor een heel systeem. En zijn verdediging is op verschillende manieren geschonden, vindt hij.

  Die woorden herhaalde hij in zijn blog: "Ik spreek niet tegen dat er bepaalde zaken in mijn carrière zijn geweest die ik liever anders had gezien. Ook betwist ik niet dat doping voor een aanzienlijke periode deel uitmaakte van het leven in het peloton."

  "Maar een hele kleine minderheid daarvan wordt gebruikt als zondebokken voor een hele generatie. Er is duidelijk iets mis met een systeem dat toelaat dat zes individuen bestraft worden als vergelding voor de zonden van een tijdperk."

  Over zijn volgende stappen heeft hij nog niet beslist: "Ik kan tegen de beslissing van het AAA naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) stappen, maar dan moet ik weer mijn vertrouwen stellen in het rechtssysteem. Binnenkort beslis ik of ik blijf vechten om de schijnheiligheid van het Usada aan de kaak te stellen."

  10 jaar voor Bruyneel, 8 jaar voor Celaya en Marti

  Naast de tienjarige schorsing voor Bruyneel gaf het AAA ook straffen van acht jaar aan teamdokter Pedro Celaya en trainer Jose "Pepe" Marti.

  De uitspraak van het AAA komt er na een vierdaagse hoorzitting in december 2013 in Londen. De aanklacht tegen de drie was de handel in en het mogelijk maken van doping. De lijst dopingproducten omvatte epo, bloedtransfusies, groeihormoon en cortisone. Volgens het AAA zette Bruyneel zijn renners aan om de boel te bedriegen.