• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bekijk enkele straffe Belgische zeges in de Waalse Pijl

  Claude Criquelion wint in 1989 voor de tweede keer.

  In zijn eerste 40 jaar was de Waalse Pijl haast altijd een prooi voor een Belg, maar sinds 1976 nog maar 6 keer. Wij snuisterden nog eens in ons archief en stoften voor u enkele mooie beelden af. Geniet van o.a. Merckx, Van Looy, De Vlaeminck, Criquelion en Aerts.

  De allereerste editie van de Waalse Pijl, in 1936, was meteen een prooi voor een Belg, Philippe De Meersman. Op zeven edities na won tot en met 1975 telkens een Belg. Opvallend ook: tijdens Wereldoorlog II werd de Waalse Pijl gewoon gereden, met telkens een Belgische laureaat.

  In 1976 maakte de Nederlander Joop Zoetemelk een einde aan de hegemonie van de Belgen in de Waalse Pijl. Met Daniel Willems, Claude Criquelion (2 keer), Rik Verbrugghe, Mario Aerts en Philippe Gilbert kon een Belg sindsdien nog maar zeven keer winnen.

  1967: Eddy Merckx

  Eddy Merckx komt solo aan en pakt zijn eerste van drie zeges in de Waalse Pijl.

  1968: Rik Van Looy

  Rik Van Looy wint eindelijk de Waalse Pijl en vervolledigt daarmee zijn klassieke palmares. In een loden hitte wipt hij op 17 km van de finish weg uit de groep der favorieten en wint in een spurt met twee.

  1971: Roger De Vlaeminck

  Roger De Vlaeminck rijdt lek, waardoor medevluchter Jos Deschoenmaecker op weg lijkt naar de zege. Maar Frans Verbeeck komt terug bij De Vlaeminck en samen zetten ze de jacht op Deschoenmaecker in. Tussen de volgwagens door grijpen ze de onfortuinlijke Deschoenmaecker in de laatste rechte lijn en De Vlaeminck is de sterkste in de spurt tegen Verbeeck.

  1974: Frans Verbeeck

  Frans Verbeeck wordt verschillende keren tweede in de Waalse Pijl, maar wint hem in 1974 ook. Hij is de snelste van een grote groep, voor De Vlaeminck en Godefroot.

  1975: André Dierickx

  In 1975 gaan de winnaars van de vorige drie edities samen naar de streep: wereldkampioen Eddy Merckx, André Dierickx en titelverdediger Frans Verbeeck. Dierickx zet de spurt in en houdt nipt Verbeeck af voor zijn tweede en laatste zege in de Waalse Pijl.

  1981: Daniël Willems

  In 1981 dendert een grote groep naar de aankomst in Bergen, maar zeven renners scheiden zich toch lichtjes af. Willems is in de spurt sneller dan onder anderen Criquelion, Kelly, Pevenage en Van der Poel.

  1985: Claude Criquelion

  In 1983 werd de Muur van Hoei in het parcours opgenomen. In 1985 schudt wereldkampioen Criquelion tussen de tweede en de derde beklimming ervan Argentin, Fignon en Da Silva van zich af.

  1989: Claude Criquelion

  Vier jaar na zijn eerste overwinning begint Criquelion samen met Steven Rooks aan de Muur van Hoei. Criquelion is de sterkste en steekt zijn tweede zege op zak.

  2001: Rik Verbrugghe

  Twaalf jaar na Criquelion laat Rik Verbrugghe een fraai staaltje zien. Hij rijdt alleen naar een kopgroep en rijdt die eigenhandig aan flarden. Op de Muur van Hoei is hij de sterkste.

  2002: Mario Aerts

  Een jaar na Verbrugghe is het weer raak voor België. Mario Aerts reageert op 10 kilometer van de streep op een aanval van Axel Merckx. Vier renners, met onder anderen Michele Bartoli, sluiten nog aan. Aerts is de sterkste op de Muur.

  2011: Philippe Gilbert

  In zijn superjaar had Gilbert de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race al gewonnen en ontketend voegt hij ook de Waalse Pijl aan dat rijtje toe. Enkele dagen later pakt hij ook Luik-Bastenaken-Luik.