• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wuyts: "Soms wat te weinig geduld met de Belgen"

  Michel Wuyts zag de Gilbert van 2011 en het WK terug.

  Vorig jaar won geen enkele Belg een topklassieker. Philippe Gilbert vulde die leemte gisteren op de Cauberg op. "Dat was de Gilbert van het WK en 2011", bewierookt Sporza-commentator Michel Wuyts de Belgische kopman van BMC in zijn analyse van de Amstel Gold Race. "De beste man in dat soort sprinten bergop. Punt. Volgende week zondag in Luik heeft de rest een dik probleem."

  Gilberts overwinning in de Brabantse Pijl vorige week had Wuyts voorspeld. Maar voor de Gold Race wou hij zijn hand niet in het vuur steken.

  "Ik heb twee maanden geleden in een glazen bol gekeken en gezegd dat Gilbert de Brabantse Pijl kan winnen, maar in de daaropvolgende wedstrijden zou het een stuk moeilijker worden. Hij gaf zelf ook aan dat de top daar een stuk breder is geworden met mannen als Kwiatkowski."

  "Maar wat hij zondag uit zijn benen geschud heeft. Dat was de Gilbert van de hoogste plank, de Gilbert van het WK, de Gilbert van 2011: de beste man in dat soort sprinten bergop. Punt."

  Gilbert is een man van de streek en won nu al vier keer op de Cauberg, WK incluis. Waarom ligt die berg hem zo? "Dat is een combinatie van een aantal factoren. In de eerste plaats explosiviteit: wie schiet er sneller uit zijn krammen dan Gilbert?"

  "Daarnaast heeft hij ook veel kracht. Onderschat ook niet zijn tijdrijdersvermogen. Daar komt nog de timing bij: de Cauberg is 800 meter steil en gaat dan over in vals plat. Gilbert weet perfect waar hij moet aanzetten en 300 meter op de trappers kan lopen, terwijl de tegenstand dat maar 150 meter kan. En met zijn doorzettingsvermogen kan hij doortrekken tot de streep. En dan moet de rest passen."

  "Gewiekst manoeuvre van BMC op Cauberg"

  De manier waarop Gilbert gisteren op de slothelling naar de zege reed, deed in alles terugdenken aan zijn WK-triomf in 2012 op dezelfde plek.

  Wuyts: "Het is haast een blauwdruk. Alleen is op het WK het niveau nog hoger. En dan heb je een springplank nodig. Dat was toen Leukemans, die daar bergop de sprint van zijn leven reed. Nu had BMC een zeer gewiekst manoeuvre in petto: Sanchez was een afleider. Die ging ontzettend hard te keer. Kwiatkowski en co hebben zich daaraan mispakt, Gilbert ging aan de binnenkant en was weg. Het was een prachtig verhaal dat BMC geschreven heeft."

  "Lange en korte verleden uit het oog verloren"

  Na het Vlaamse voorjaar en Parijs-Roubaix stond er her en der in de media de voorbije week dat "onze" koersen voorbij waren.

  Maar zondag bleek dat niet alleen aan de finish de Belgen vooraan waren, maar ook onderweg, met onder meer Wellens, Van Avermaet, Van Hecke.

  Wuyts heeft een uitleg klaar: "Ik denk dat we soms wat weinig geduld hebben en het lange en korte verleden wat uit het oog verliezen."

  "Gilbert is hier sinds 2009 nooit uit de top zes gevallen. Vanendert was hier twee jaar geleden ook nog tweede en vierde in de Waalse Pijl."

  "Als er dan eens een non-jaar tussenkomt, zoals in 2013, denken we snel "oei, het zal niet meer terugkomen". Dan merk je dat die Belgen zich aan elkaar optrekken en een globale prestatie neerzetten om U tegen te zeggen."

  "Die top is breder geworden. En je moet het daar doen met twee à drie man. Als die dan een tegenvallende periode hebben, loopt het mis. Ze hebben uiteindelijk maar vier kansen, tot Luik-Bastenaken-Luik. Dat is niet veel."

  "Vanendert kan zich klaarstomen zonder signalen"

  In de slotkilometer liet Vanendert de toppers die uit het Baskenland komen achter zich en reed naar de tweede plaats. "Dat is absoluut verrassend", beaamt Wuyts. "En dan te weten dat hij in het voorjaar zwaar gevallen is en zijn elleboog naar de filistijnen leek. Ik dacht dat zijn voorjaar over was."

  "Maar het is typisch Vanendert: die kan zich perfect klaarstomen zonder signalen te geven en mee te doen voor een prijs. Nu reed hij voor de tweede keer naar de tweede prijs. Dat is mooi meegenomen naar de volgende koersen."

  "Als Gilbert er in Ans nog bij is, heeft de rest een dik probleem"

  De droomkoers van Gilbert is Luik-Bastenaken-Luik van volgende zondag. "Luik is een stuk zwaarder en het is dan nog de 100e editie, die is nog wat zwaarder gemaakt."

  "Dit is een enorme opsteker. Hij heeft Valverde en Gerrans en nog een paar topfavorieten gewoon uit het wiel gereden."

  "Als zijn ploeg BMC - en die was zondag bijzonder sterk - erin slaagt om hem aan de voet van de slotklim in Ans af te zetten, dan heeft de rest een dik probleem."

  "Ik zie vooral het gevaar komen uit de hoek van Rodriguez en Moreno. Rodriguez wil absoluut Luik-Bastenaken-Luik wil winnen. Maar Gilbert is inderdaad dé topfavoriet."

  Gilbert won L-B-L één keer in zijn carrière: in zijn topjaar 2011. Toen was hij trouwens goed voor het kwartet Brabantse Pijl, Gold Race, Waalse Pijl en Luik.

  Beluister de analyse van cocommentator José De Cauwer