• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Keflezighi en Jeptoo winnen marathon van Boston

  Meb Keflezighi boekt zijn tweede marathonzege op vaderlandse bodem.

  De Amerikaan Meb Keflezighi en de Keniaanse Rita Jeptoo hebben de marathon van Boston gewonnen, een jaar na een dodelijke aanslag er drie levens eiste. Keflezighi is de eerste Amerikaanse winnaar sinds 1985, Jeptoo won de marathon ook vorig jaar.

  De bijna 39-jarige Keflezighi had aan de finish een voorsprong van 11 seconden op de Keniaan Wilson Chebet. De Amerikaan finishte in 2 uur, 8 minuten en 37 seconden.

  Keflezighi heeft op zijn palmares ook de marathon van New York (van 2009) staan en veroverde op de Olympische Spelen van 2004 in Athene zilver. Zijn beste resultaat in Boston voor deze overwinning was een derde plaats in 2006.

  Hij is de eerste Amerikaanse winnaar in Boston sinds Lisa Larsen-Weidenbach in 1985 en de eerste Amerikaanse man sinds Greg Meyer in 1983.

  Bij de vrouwen verdedigde Rita Jeptoo (foto) met succes haar titel. De 33-jarige Keniaanse, die ook al in 2006 won, liep in de slotfase weg uit een kopgroepje van vijf en finishte solo in 2 uur, 18 minuten en 57 seconden, een parcoursrecord. De Ethiopische Buzunesh Deba werd een minuut later tweede.

  Eén jaar na de aanslag

  De marathon eindigde vorig jaar met een drama door een bomaanslag bij de finish. Daarbij vielen drie doden en meer dan 260 gewonden. De daders, twee broers van Tsjetsjeense afkomst, werden enkele dagen later in het nauw gedreven. Eén van de twee kwam om, voor de andere wordt de doodstraf geëist.