• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet: "Spijtig dat een Zwitser wint"

  Van Avermaet met Vandenbergh is zijn wiel.

  De drie Belgen in de kopgroep hadden geen complot gesmeed om Cancellara van de Ronde-zege te houden. "Ik wou mijn eigen podium redden", zegt Sep Vanmarcke.

  Greg Van Avermaet strandde op een zucht van de felbegeerde klassieke zege waar hij al lang op jaagt. "Ik was er dicht bij", zegt de BMC-renner, die misschien wel de sterkste in koers was.

  "Net voor de Paterberg rijd ik lek en dat heeft me veel krachten gekost. Toen ik terugkwam, heb ik niet meer getwijfeld. Ik wist perfect waar ik moest gaan."

  Van Avermaet sloeg samen met OPQS-renner Stijn Vandenbergh, een waakhond voor zijn ploeg, een kloof. "Jammer dat Vandenbergh niet meewerkt. Anders worden wij één en twee."

  "Het is spijtig dat een Zwitser wint als je met drie Belgen vooraan zit. Ik moest Vandenbergh terughalen in de slotkilometers, anders sla ik mezelf zeker voor het hoofd."

  "Ik rijd eigenlijk de perfecte koers, maar in de sprint had Cancellara meer power", zegt Van Avermaet.

  Vanmarcke: "Blij en ontgoocheld"

  Sep Vanmarcke kruidde net als de voorbije voorjaarskoersen de wedstrijd. "Ik was na de finish blij met mijn derde plek, maar ben nu meer en meer ontgoocheld."

  "Door een val vroeg in de koers had ik wat pijn in mijn nek, maar op de eerste kasseistroken kwam ik toch in mijn ritme. Toen Van Avermaet en Vandenbergh wegreden, dacht ik dat het kalf was verdronken."

  "Maar ik wist dat Cancellara ging gaan op de Kwaremont. Ik ben blij dat ik hem kon volgen", zegt Vanmarcke, die zo voorin in de koers raakte.

  Vanmarcke haalde in de slotkilometer Van Avermaet en Vandenbergh weer bij en leverde zo de inspanning die Cancellara weer voorin bracht. "Het was een tactisch steekspel en ik wou mijn eigen podium veiligstellen."

  Dan bleef enkel de sprint over. "Ik ben misschien te laat aangegaan, want het was meewind", besloot Vanmarcke.

  Vandenbergh: "Enkel de zege telt voor ons"

  Omega Pharma-Quick Step kon ondanks zijn numerieke overwicht in de aanloop naar de finale geen podiumplaats versieren. Stijn Vandenbergh was als vierde de beste van de ploeg.

  "Maar ploegmanager Patrick Lefevere zal toch ontgoocheld zijn, want in onze ploeg telt enkel winnen", zegt Vandenbergh, die wegraakte met Van Avermaet.

  "Ik mocht van de ploeg niet meerijden met Greg. Dat is normaal, want ik ben niet de rapste. Ik voelde na de Paterberg ook dat het beste eraf was. Ik had al wat krampen."

  "Of ik de sterkste van de ploeg was? Ik heb de juiste keuzes gemaakt. Jammer wel dat er niemand van ons mee was toen Cancellara en Vanmarcke eraan kwamen."

  Boonen: "Kwam procentje tekort"

  Tom Boonen werd op zijn waarde geklopt, iets wat hij zelf ruiterlijk toegaf. "Ik kwam nog een procentje tekort." 

  "Ik voelde me heel goed, tot op 230 km. Toen begon het licht stilletjes uit te gaan en moest ik mijn wedstrijd beter indelen. Op de Oude Kwaremont kwam ik iets tekort. Maar ik mag tevreden zijn, ik was al veel beter dan vorige week."

  Haalde OPQS er niet te weinig uit? "We hebben gekoerst om zoveel mogelijk volk voorin te krijgen. Het laatste halfuur hadden we geen communicatie meer, maar misschien moest er toch iemand op het podium staan. Al was dit het maximum."