• home
 • video
 • pas verschenen

  Bekele wint eerste marathon in recordtijd

  Bekele (archieffoto) scoort nu ook in de marathon.

  Kenenisa Bekele heeft in Parijs de eerste marathon in zijn carrière gewonnen. De Ethiopiër brak ook meteen het parcoursrecord van de Keniaan Stanley Biwott. "Zonder een kramp op tien kilometer van het einde had ik nog een minuut sneller gekund."

  Kenenisa Bekele liep in Parijs voor het eerst in zijn carrière een marathon. En hij deed dat meteen in stijl. De Ethiopiër won in de Franse hoofdstad en verbeterde bovendien het parcoursrecord van Stanley Biwott. De Keniaan liep in 2012 2u05'10", Bekele deed acht seconden beter met 2u05'02".

  "Ik ben tevreden. Ik heb de tijd gelopen die ik in gedachten had", reageert Bekele. "Op tien kilometer van het einde kreeg ik een kramp, waardoor ik wat heb moeten vertragen. Anders had ik nog een minuut sneller kunnen lopen. Op vijf kilometer van het einde kon ik weer voluit gaan."

  De drievoudig Olympisch kampioen (een keer op de 5.000 en twee keer op de 10.000 meter) besliste op 31-jarige leeftijd de overstap te maken van de piste naar de marathon. Bekele wil op termijn wereldrecordhouder worden op de marathon. Dat record staat nu op naam van de Keniaan Wilson Kipsang, die in 2013 de marathon van Berlijn liep in 2u03'23".

  Bekele treedt met zijn overstap in de voetsporen van de Ethiopische legendes Abebe Bikila en Haile Gebreselassie. Ook zij maakten met succes de overstap van de piste naar de marathon.