• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts vs. Baúl: "Wielrenners zijn dankbaar om te imiteren"

  Michel Wuyts en Guga Baúl.

  Michel Wuyts en Guga Baúl hebben wat met de koers. Terwijl Wuyts het peloton achterna reist om de wedstrijden van commentaar te voorzien, zijn wielrenners dankbare persoonlijkheden om te imiteren voor Guga Baúl. Zondag zullen Wuyts en Baúl, elk op hun manier, aandachtige toeschouwers zijn van de 98e Ronde van Vlaanderen.

  "De nacht voor de Ronde ben ik met vijf uur slaap al tevreden"

  Wuyts: "Voor mij lijken de uren van de Ronde van Vlaanderen maar minuten. Het is de mooiste koers die er is. Je kent het parcours en de renners uit je hoofd en je hebt alles gevolgd wat er daarvoor is gebeurd.

  Baúl: "In de Ronde van Vlaanderen zijn er zoveel struikelblokken en aanvalsmomenten dat het nooit saai wordt. Bij andere koersen heb ik soms het gevoel dat het wel eerder mag losbarsten."

  Wuyts: "De periode voor de Ronde is wel nog altijd stressen voor mij. Als ik de nacht voor de Ronde vijf uur kan slapen ben ik al tevreden. Maar zodra ik mijn eerste drie zinnen heb uitgesproken tijdens de uitzending, is de Ronde van Vlaanderen puur genieten."

  Baúl: "Dit jaar zet ik mijn geld op Sagan als winnaar. Hij mist misschien wat ervaring, maar hij heeft zoveel talent en de combinatie van zijn jeugdig enthousiasme en een tikkeltje arrogantie zou wel eens een schot in de roos kunnen zijn."

  Wuyts: "Je geld zetten op Cancellara, Sagan of Boonen is iets te makkelijk. Dus als ik zou gokken zou ik mijn geld op Sep Vanmarcke zetten. Bovendien heeft hij ook zo'n leuk Stijn Streuvels-hoofd."

  "Wielrenners zijn volkse figuren met hun typische trekjes"

  Onder de vele mensen die Baúl  kan imiteren zitten ook een aantal wielrenners: onder meer Tom Boonen, Johan Museeuw en Zdenek Stybar. Waarom zijn renners zo dankbaar om te imiteren?

  Baúl: "Een voetballer is na een match nog vrij helder en is zich daardoor meer bewust van de aanwezigheid van camera's. Ik heb het gevoel dat wielrenners de koersen zo intens beleven dat hun helderheid volledig weg is en dat ze daardoor gewoon puur zichzelf zijn."

  Wuyts: "Er zijn in Vlaanderen geen sporters die zoveel aan het woord worden gelaten dan wielrenners, behalve voetballers. Wielrenners zijn bovendien volkse figuren die een volkse taal hanteren en hun eigen trekjes hebben. Als je hen een paar dagen bestudeert, ben je daar mee weg."

  Baúl: "De renner die ik het liefste imiteer is Tom Boonen (zie video). Hij heeft het hart op de tong, zegt waar het op staat en heeft een sappig Kempisch accent. Jurgen Van den Broeck heeft dat ook wel."

  "Wuyts imiteren? Dat is een moeilijke"

  Baúl: "Michel Wuyts is echt moeilijk om na te doen. Ik ken niemand bij wie de stem zo variëert dan die van Michel, behalve Jo Vandeurzen dan.

  Wuyts: "Guga en ik zijn samen ooit op theatertour geweest en toen heeft hij mij een paar keer nagedaan. Maar het is vreemd genoeg heel moeilijk om jezelf te herkennen in zo'n imitatie. Ik herinner me dat ik naast Ivan Sonck zat en hij heel hard moest lachen. "Hij is schitterend. Het is net alsof ik jou hoor", zei Sonck. Dus het zal wel kloppen. Als Guga bijvoorbeeld Jan Becaus doet, dan moet ik ook hard lachen."