• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Dit is zeker een groot verlies voor België"

  "Benteke groeide zachtjes aan naar zijn topvorm toe."

  De blessure van Christian Benteke is een domper op de feestvreugde bij de Rode Duivels. Sporza-voetbalcommentator Peter Vandenbempt vindt de noodgedwongen afzegging van de aanvaller een groot gemis en bespreekt de gevolgen.

  In de WK-voorronde is Christian Benteke in zeven van de tien wedstrijden opgesteld. De laatste paar wedstrijden was hij geblesseerd, dus was het toen niet mogelijk om hem op te stellen.

  Ik denk dat Benteke in het hoofd van Marc Wilmots de nummer 1 was voor de positie als diepe spits. Het is dus zeker een groot verlies dat hij er niet bij kan zijn.

  Van zijn profiel hebben de Belgen er geen twee. In dat opzicht is Benteke uniek, want Romelu Lukaku heeft een ander profiel.

  Benteke had in het najaar van 2013 wel een moeilijke periode. Hij was geblesseerd en kreeg nogal wat kritiek. Maar ik had de indruk dat hij er weer aan het doorkomen was en zachtjes aan naar zijn betere vorm toegroeide.

  Je ziet trouwens niet zelden dat een speler die in het seizoen niet top was wél top is in zo'n toernooi. En omgekeerd. Dus dat wilde niet noodzakelijk iets zeggen over het niveau dat hij zou bereiken in Brazilië.

  Er zijn nog veel andere jongens met scorend vermogen

  Toch moeten we nu niet plots thuisblijven van het WK, want in de voorronde hebben de Duivels 18 keer gescoord en daarvan heeft Benteke er maar een stuk of 2 gemaakt. Het is dus niet zo dat andere Belgen geen goals kunnen maken. Er zijn dus nog veel jongens met scorend vermogen: Mertens, Mirallas, Lukaku, Hazard...

  Lukaku heeft in het verleden wel gezegd dat hij in een systeem met twee spitsen wil spelen. Dan kan hij rond een andere spits spelen, gaten trekken en de hoeken induiken. Hij mikt ook graag op de tegenaanval, zoals in Kroatië.

  Maar dat was geen optie voor Marc Wilmots. Als de bondscoach met hetzelfde systeem blijft spelen - en ik denk dat hij dat zal doen - met Lukaku diep in de spits is dat niet meteen Lukaku uitspelen op zijn sterkste troeven. Dat heeft Lukaku zelf aangegeven.

  Een eventueel alternatief is Tom De Sutter

  Michy Batshuayi is - als hij kan bevestigen wat hij dit seizoen al getoond heeft - denk ik de eerste optie om het gat in de selectie op te vullen. Voor Wilmots ook, denk ik.

  Maar goed presteren in België is 1, zegt Wilmots. Internationaal is heel wat anders en dat heeft Batshuayi nog niet gedaan, tenzij je die paar wedstrijden in de Europa League zou meetellen.

  Het valt dus te bezien of Wilmots dat genoeg vindt. Ik denk dat hij eens in zijn kern zal kijken en heel erg rekening zal houden met Kevin Mirallas als diepe spits, ook al is dat een ander type.

  Andere opties zijn Jelle Vossen en Pelé Mboyo, alleen zitten die in een heel ongelukkige situatie bij hun club. Vossen was onlangs geblesseerd en speelt door omstandigheden niet zijn beste seizoen. En Mboyo, dat is een raadsel. Het zou me verbazen dat die nu plots de Mboyo van Gent wordt.

  Een eventueel alternatief als enige spits in een 4-3-3 is - en daar wordt weinig over gesproken - Tom De Sutter. Hij is het gewend om zo te spelen.

  Als hij ontploft in de play-offs, weet je maar nooit. Het is al een hele poos geleden dat hij nog opgeroepen is, maar hij is een targetman die een bal kan bijhouden en een flankvoorzet kan binnenkoppen.

  Peter Vandenbempt