• home
 • video
 • pas verschenen

  Veteraan Goegebuer: "Ga voor vijfde medaille"

  Tom Goegebuer op de Olympische Spelen van 2012.

  Tom Goegebuer is in Israël voor zijn 16e deelname aan het Europees kampioenschap gewichtheffen. "Iedereen vindt dat uitzonderlijk", vertelt het 39-jarige lichtgewicht.

  Vier keer kwam Tom Goegebuer terug met een medaille van het EK, vijf jaar geleden zelfs met goud.

  "Vorig jaar heb ik een moeilijker jaar gehad. Ik had last van twee à drie kleine blessures. Ik heb toen mijn kat moeten sturen naar het WK", vertelt de 39-jarige gewichtheffer.

  ""Misschien begint de leeftijd me parten te spelen", dacht ik, maar nu verloopt alles weer naar wens. Met mijn vormpeil gaat het beter dan ik had durven te hopen. Ik zet mijn beste resultaten neer en ben blessurevrij. Ik ben volledig klaar voor het EK."

  "De voorbije jaren kwam ik met mijn Belgisch record (254 kg) altijd in de buurt van een medaille of zelfs de Europese titel. Het niveau is niet veel veranderd. Er zijn meer medaillekandidaten, dat wel. Als ik niet goed presteer, zal je me pas terugvinden op een zesde plaats, maar met een goede prestatie zit er een vijfde medaille in voor mij. Dat is mijn streefdoel."

  "De veteraan"

  In Tel Aviv begint Tom Goegebeur zaterdag aan zijn 16e EK. "Een absoluut record", zegt hij. "Niemand heeft al 16 keer aan het EK deelgenomen en al zeker niet 16 keer op een rij. De meeste gewichtheffers haken af tussen hun 32e en 35e."

  "Iedereen vindt het ook uitzonderlijk. Mijn Italiaanse concurrent Mirco Scarantino is nog maar 19 jaar oud. In de Italiaanse kranten zegt hij: "De 39-jarige Belg is mijn grote concurrent." Ze bekijken me overal als de veteraan."

  Tom Goegebuer op het EK gewichtheffen

  • Boekarest (Roe) 2009: goud
  • Lignano (Ita) 2008: zilver
  • Minsk (WRu) 2010: brons
  • Tirana (Alb) 2013: brons

  Tom Goegebuer neemt al sinds 1999 deel aan het EK.