• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Mol: "Pleit om Tramadol op dopinglijst te zetten"

  Van Mol is ploegdokter bij Omega Pharma-Quick Step.

  De zware pijnstiller Tramadol wordt de laatste dagen genoemd als een van de redenen waarom renners zoveel vallen, het middel vermindert het reactievermogen. De Belgische ploegen Omega Pharma-Quick Step en Topsport Vlaanderen-Baloise zeggen Tramadol in elk geval niet te gebruiken in de koers.

  "Tramadol behoort tot de opiaten", verklaart Yvan Van Mol, ploegdokter van Omega Pharma-Quick Step. "Tramadol verlicht de pijn, maar het verdooft tegelijk ook het centraal zenuwstelsel, waardoor het reactievermogen daalt en renners misschien obstakels minder goed zien."

  Omega Pharma-Quick Step is niet aangesloten bij de MPCC (Beweging voor een geloofwaardig wielrennen), een groep van ploegen die zich er onder meer toe heeft verbonden om Tramadol niet meer te gebruiken.

  "Wij hebben nog nooit Tramadol gebruikt, tenzij er een (medische) indicatie is", reageert Van Mol. "Ik heb 14 dagen geleden al gepleit dat het op de dopinglijst zou moeten komen. En dat zeg ik nu nog altijd."

  "Ik heb het dit jaar wel een keer gebruikt nadat een renner heel zwaar gevallen was. Als dat geen terechte indicatie is, dan wil ik gerust in discussie gaan. We gebruiken het niet om mee te koersen."

  Lefevere: "Ik zie de meerwaarde van Tramadol niet in"

  Ook Patrick Lefevere, teammanager van Omega Pharma-Quick Step, zegt dat zijn ploeg geen Tramadol gebruikt in de koers. "Ik weet dat wij het niet gebruiken. Wat bij andere ploegen gebeurt, kan ik niet beoordelen. Ik heb ook al gehoord over het gebruik van Tramadol, maar ik zie er de meerwaarde niet van in."

  Walter Planckaert: "Bij ons is het ten strengste verboden"

  Topsport Vlaanderen-Baloise is wel lid van de MPCC. "Bij ons was Tramadol ten strengste verboden tijdens de winter en op stage. Met mijn hand op mijn hart kan ik zeggen dat er bij ons niemand met Tramadol rijdt. Als de anderen het wel doen, is dat hun zaak."