• home
 • video
 • pas verschenen

  Lotto-ploegdokter: "Valpartijen ook door pijnstiller Tramadol"

  De valpartijen zijn niet meer te tellen.

  Jan Mathieu heeft als Lotto-Belisol-ploegarts al meer werk gehad dan hem lief is. "Frederik Willems is onze vijfde renner die onder het mes moet", zegt hij. Mathieu heeft een mening over de vele valpartijen, zo hoopt hij dat het gebruik van de pijnstiller Tramadol snel verboden wordt.

  In de Driedaagse De Panne-Koksijde raakte met Frederik Willems opnieuw een Lotto-Belisol-renner niet aan de streep. Hij brak zijn sleutelbeen, een nieuwe klap voor de ploeg.

  "Frederik is al de vijfde renner die dit seizoen onder het mes moet. Dan werk je keihard tijdens de voorbereiding, maar aan valpartijen kun je niets doen", zegt ploegdokter Mathieu aan Sporza. "Ik verwacht hem weer fit tegen de Giro."

  Ook Kris Boeckmans viel in de Driedaagse. "Hij heeft overal bloeduitstortingen en schaafwonden op zijn rechterbeen. Het is nog even afwachten of hij voortkan. Of ik fatalistisch word? Nee, we zijn nog maar met een paar renners in koers, dus de kans wordt kleiner dat we nog veel blessures tegenkomen."

  "Het weegt wel op de ploeg dat er veel gevallen wordt. Het zijn ook onze kopmannen, met Jurgen Van den Broeck  en André Greipel die al out waren. Maar het komt wel goed. Een van de komende dagen zullen we wel op het podium staan."

  "We willen het gebruik van Tramadol laten verbieden"

  Hoe komt het toch dat er zo vaak gevallen wordt? "Ik zie enkele verklaringen", zegt Jan Mathieu. "Ten eerste maakt het goede weer de koers niet selectief en daardoor zijn er nog te veel renners in de finale."

  "Ten tweede is het wedstrijdgemiddelde hoog en dan zijn de wegen met drempels, kegels en paaltjes gevaarlijk voor een peloton. De druk bij de renners is ook zo groot om voorin te zitten bij cruciale fases op kleine wegen."

  "Ook het gebruik van Tramadol tijdens de koers is een oorzaak. Dat tast je concentratie aan. Bij Lotto-Belisol gebruiken we die pijnstiller niet meer. Dat is een afspraak sinds deze winter binnen de MPCC (Beweging voor een geloofwaardig wielrennen, red), waar wij als ploeg lid van zijn (klik hier voor het overzicht van alle leden, red)."

  "Maar Tramadol wordt wel nog gebruikt bij andere ploegen. Sky, BMC en Omega Pharma-Quick Step bijvoorbeeld zijn niet bij de MPCC aangesloten en doen niet mee aan die overeenkomst."

  "Tramadol is echt een sterke pijnstiller en heeft een centrale werking. Het is gevaarlijk voor je concentratie en je kunt er verslaafd aan raken. De MPCC heeft aan de UCI en het WADA gevraagd om het gebruik ervan in de koers te verbieden."