Ga naar de inhoud

meest recent

Jonathan en Kevin Borlée stappen uit 4x400m-ploeg

 ma 31 maart 2014 16:20
Ze willen een oplossing voor de problemen tussen de LBFA en vader Borlée.
Jonathan en Kevin Borlée trekken zich terug uit de 4x400m-ploeg. De tweelingbroers vinden dat hun familie "onvoldoende respect krijgt van de Franstalige Atletiekliga (LBFA)". De LBFA ligt al lang overhoop met vader en coach Jacques Borlée in een sportief en financieel dispuut. De Borlées vertelden op een persconferentie dat ze niet meer meedoen "tot de problemen opgelost zijn".

De broers benadrukken dat het over meer dan alleen geld gaat. "De structuren van de LBFA laten ons niet meer toe om in goeie omstandigheden te werken."

"Dat duurt nu al anderhalf jaar. We houden nog van onze sport, maar niet van het klimaat waarin we werken. Zo kan het niet voort. Wij staan open voor dialoog, maar het klimaat moet echt veranderen."

De LBFA wil dat vader Borlée aan hen toestemming vraagt als hij een andere atleet dan de twee broers wil trainen. Dat staat zo in de voorwaarden van een contract dat Jacques Borlée om die reden echter niet wil tekenen.

Omdat er geen contract is, betaalde de LBFA hem vorig jaar zijn onkosten niet uit. De rechter sprak zich de voorbije week een eerste keer uit in het nadeel van de Borlées. De zaak gaat wel voort.

Jonathan en Kevin benadrukken dat ze zich voorlopig willen concentreren op hun individuele carrière én dat hun broer Dylan, die ook bij de aflossingsploeg zit, niet betrokken is bij deze actie. Tot nader order blijft Jacques Borlée ook coach van het aflossingsteam.

Die ploeg loopt normaal eind mei op de eerste editie van het WK aflossingen op de Bahama's. Deze zomer is er het EK in Zürich, waar de Belgen hun titel verdedigen.

De Franstalige atletiekfederatie hield het bij een korte reactie na de persconferentie van Kevin en Jonathan Borlée. "We nemen hiervan akte", klonk het.

Palmares 4x400m (met Borlées):

  • OS 2008 Peking: 5e
  • WK 2010 indoor Doha: 2e
  • EK 2010 Barcelona: 3e
  • EK 2011 indoor Parijs: 3e
  • WK 2011 Daegu: 5e
  • EK 2012 Helsinki: 1e
  • OS 2012 Londen: 6e
  • EK 2013 indoor Göteborg: 4e
  • WK 2013 Moskou: 5e

Van Branteghem: "Sterk signaal"

Cédric Van Branteghem was als lid van de estafetteploeg een bevoorrecht getuige van de doorbraak van de Borlées.

Nu hij zelf geen atleet meer is, was hij toch verbaasd over de stap van de Borlées. "Ik was verrast door het nieuws. Ik sta niet meer zo heel dicht bij de broers en hoorde het op de radio", zegt hij bij Sporza.

"Ik vermoed dat ze gewoon een sterk signaal wilden geven. Er zal moeten blijken of ze voet bij stuk houden en de LBFA over de brug komt. Ik ken hen en ze zullen hier goed over nagedacht hebben."

"Een compromis lijkt mij de beste oplossing. In zo'n klein land
moeten we geen ruzie maken. Er is al zo weinig talent. De Borlées hebben de bal in het kamp van de LBFA gelegd, maar dit project moet nog een kans krijgen."