• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wezet degradeert, negen andere tweedeklassers herkansen

  Volgend seizoen is er geen tweedeklassevoetbal in Wezet.

  De licentie-aanvragen in tweede afdeling zijn een heet hangijzer. Acht clubs zijn in orde met hun dossier, de rest (nog?) niet. Wezet vraagt geen licentie aan, clubs als Antwerp, Aalst, STVV, Eupen en Brussels moeten opnieuw op het matje komen en bidden voor witte rook. Sporza trok op onderzoek uit en kwam tot onderstaande bevindingen.

  Geen enkele tweedeklasser heeft al een licentie gekregen, maar acht van hen - dat zijn er drie meer dan vorig jaar - hebben een positief advies gekregen van de licentiemanager. Het gaat om Westerlo, Moeskroen-Peruwelz, Lommel United, ASV Geel, Dessel, Roeselare, Heist-op-den-Berg en Virton. Voor hen ziet het er dus goed uit.

  Minder goed, of ronduit slecht, vergaat het Wezet. Wezet bekleedt de laatste plaats in het klassement. De club is sportief in een uitzichtloze situatie beland en heeft haar licentie-aanvraag ingetrokken, ook al omdat zo'n aanvraag veel werk en kosten met zich meebrengt. Wezet degradeert.

  STVV, Eupen, Brussels, Aalst en Antwerp leven op hoop

  Blijven negen clubs over, met name STVV, Eupen, Tubeke, White Star Brussel, Brussels, Hoogstraten, Aalst, Antwerp en Boussu Dour.

  STVV, dat op de derde plaats staat, torste na de degradatie naar tweede afdeling een verlies van 2,5 miljoen euro. Dit jaar is dat verlies gehalveerd, het doel is om volgend jaar break-even te draaien.

  De club is leningen aangegaan met een aantal particulieren, waarmee ze binnen drie jaar vijf miljoen euro wil ophalen. Die leningen zijn echter nog niet bekrachtigd door een notaris. Daar heeft de KBVB vragen over, STVV maakt zich sterk dat alles in orde komt.

  Eupen, momenteel leider in tweede, wacht ook op goed nieuws, maar twijfelt er niet aan dat dat snel zal komen. "Onze club is in handen van mensen uit Qatar. Financieel is er geen enkel probleem, alleen begrijpen die mensen niet altijd hoe het hier in België aan toegaat. Op 2 april moeten we weer voorkomen, maar we maken ons weinig zorgen", klinkt het.

  Johan Vermeersch hoopt met Brussels op een mirakel

  Tubeke was niet geslaagd in eerste zit en moet dus ook nog eens naar de commissie. De licentie-aanvraag is elk jaar een moeilijk verhaal bij de ex-eersteklasser maar omdat het tot nu toe altijd in orde gekomen is, leeft de club ook nu weer op hoop. Aan voorspellingen waagt Tubeke zich echter niet.

  Ook Brussels, dat intussen al weer zes seizoenen in tweede speelt, moet herkansen en hopen op een mirakel. Elk jaar moet sterke man Johan Vermeersch een klein half miljoen euro bijpassen uit eigen zak.

  Vermeersch: "Er is een structureel tekort, met 25.000 euro tv-geld kom je nergens, de beste jeugdspelers worden weggeplukt en sponsoring vinden is moeilijk. Er zijn twee mogelijkheden: investeerders zoeken en werk maken van een budget voor eerste klasse ofwel doorgaan op amateurbasis en voor het plezier in derde of vierde klasse spelen."

  Brussels verwacht een moeilijke tweede zit volgende week, maar wil tijd kopen (twee weken) om de licentie eventueel toch nog te bemachtigen na een procedure bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

  White Star Brussel zegt van de licentiecommissie opmerkingen gekregen te hebben over zijn infrastructuur (onder meer de kleedkamers), maar niet over zijn financiële toestand. WS maakt zich sterk dat het op 2 april de nodige antwoorden kan leveren en een licentie krijgt.

  Aalst en Antwerp moeten zich ook verdedigen

  Hoogstraten, op één na laatste, staat op het punt om sportief te degraderen naar derde afdeling en diende een licentiedossier in dat niet volledig was. De balans en documenten van de bedrijfsrevisor ontbraken, maar Hoogstraten zegt alle papieren alsnog te zullen indienen op 2 april en verwacht daarna goed nieuws.

  Antwerp moet op 3 april nog eens op het matje komen, maar ook stamnummer 1 maakt zich weinig zorgen. De KBVB heeft vragen over "de continuïteit van de vennootschap". In de vzw zijn er schulden die bevroren zijn of meteen opvorderbaar. Nu is er iemand die zijn geld wil hebben en afstapt van het "niet-opvorderbare". Daarom moet Antwerp opnieuw voorkomen.

  Boussu Dour heeft twee problemen: financiële en infrastructurele. De club heeft haar boekhouder ontslagen en een andere aangesteld, maar die moet de lonen van februari nog uitbetalen. Dat zou eerstdaags gebeuren. Verder moet Boussu Dour zijn veld aanpassen, de sterkte van zijn lichten verhogen en het vochtprobleem in de kleedkamers aanpakken.

  Ondanks al die werkpunten verwacht Boussu Dour volgende week goed nieuws. Belangrijk om te vermelden: Seraing wil het stamnummer van Boussu Dour overnemen en op die manier in tweede klasse uitkomen. De onderhandelingen daarover zijn zo goed als afgerond.

  Tot slot Aalst, dat al een tijdje een negatief vermogen met zich meesleept. "De voorbije drie jaar is dat afgebouwd, maar het is dus nog gedeeltelijk aanwezig", geeft de club toe. "We moeten op 2 april opnieuw voorkomen. Het is moeilijk te zeggen welke kant het zal uitgaan."

  Derdeklassers staan ook niet te springen in hun licentie-aanvragen

  Nog eens kort samengevat: er zijn acht zekerheden, één club (Wezet) die geen licentie wil en negen twijfelgevallen. Clubs die geen licentie krijgen, degraderen naar derde.

  De plaats van clubs zonder licentie wordt ingenomen door tweedeklassers die wél een licentie hebben, ook als ze sportief zouden moeten degraderen. Als er dan nog plaatsjes moeten worden opgevuld, komen de derdeklassers met een goedgekeurde licentie in aanmerking. In 3A hebben amper drie clubs een licentie aangevraagd, in 3B negen.