• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Club Brugge heeft het mentale voordeel in PO I"

  Met Club Brugge-Lokeren begint vanavond het hoofdgerecht van deze competitie, Play-off I. Peter Vandenbempt licht de zes ploegen door: Standard, Club Brugge, Anderlecht, Zulte Waregem, Lokeren en Genk. Laat je leiden door de synopsissen en bekijk vooral alle video's.

  "Club Brugge heeft het mentale voordeel"

  Standard en Club Brugge beginnen als nummers 1 en 2, gescheiden door 2 magere punten, aan Play-off I. Vandenbempt ziet geen uitgesproken favoriet. "Ik denk wel dat Club Brugge het mentale voordeel heeft. Niet alleen omdat de achterstand op Standard gehalveerd is, maar ook omdat de prestatiecurve de laatste twee maanden crescendo is gegaan. Club heeft de goeie vorm te pakken."

  "Het zou een teleurstelling zijn voor Club als het geen kampioen wordt. Maar met of zonder titel, je moet nu al zeggen dat Preud'homme geweldig werk heeft geleverd in Brugge."

  "Het kompas aan Preud'homme geven en hem de koers laten uitzetten, dat is de beste beslissing die de bestuurders van Club in jaren hebben genomen. Club zal niet stilvallen in Play-off I."

  "Als Standard verliest van Anderlecht, breekt de hel los"

  Leider Standard begint thuis, maar wel tegen Anderlecht. "Er zit heel veel druk op die wedstrijd", zegt Vandenbempt. "Zeker als Club Brugge vrijdag al wint van Lokeren, dan begint Standard een beetje met het mes op de keel."

  "Als Standard verliest van Anderlecht, dan breekt de hel los op Sclessin. Dan zijn de supporters ongerust, kruipt er twijfel in de groep én heb je er met Anderlecht meteen een titelkandidaat bij."

  "Standard is een hele periode in de competitie onaantastbaar geweest, dat vond de tegenstand ook. Standard was een burcht, en dat is de voorbije weken toch wat afgebrokkeld. Dat aura van onoverwinnelijkheid kan het terugkrijgen met een paar klinkende prestaties in het begin van de play-offs."

  "Benieuwd naar wat Hasi kan met deze ploeg"

  "Ik denk niet dat Anderlecht verwacht dat Besnik Hasi hen nog kampioen maakt", zegt Vandenbempt. "Het kan zijn dat hij maar derde wordt, maar iets laat zien dat het bestuur van Anderlecht wel bevalt. Ik ben vooral benieuwd naar wat Anderlecht kan met deze ploeg."

  "Mocht Hasi erin slagen om Anderlecht nog echt te laten meedoen voor de titel, dan zou dat toch ook een gigantische kaakslag zijn voor John van den Brom. Want wat die niet heeft gekund in acht maanden, zou Hasi dan bij wijze van spreken doen in 2,5 maand."

  "Maar ik geloof er niet in. Het is niet omdat je thuis tegen Oostende een goeie wedstrijd speelt, dat je dan plots weer gelanceerd bent. Anderlecht heeft de voorbije vier jaar ook altijd gezegd dat het een groot voordeel is als je als achtervolger aan de play-offs kan beginnen. Dat mag het nu dan eens bewijzen."

  "Hoe scherp is Lokeren nog na de bekerwinst?"

  "De bekerwinst kan op twee manieren effect hebben op Lokeren en ik kan niet voorspellen wat het gaat worden", zegt Vandenbempt. "Er kan een soort decompressie ontstaan, want ze hebben al een Europees ticket. Of het krijgt net een soort boost en wil het beste van zichzelf laten zien."

  "Peter Maes kennende zal hij dat laatste zeker proberen. Maar als er maar een klein beetje decompressie is, gaat het met Lokeren de verkeerde kant op in deze play-offs en speelt het maar een bijrol. Het komt erop aan: hoe scherp, hoe gefocust zijn ze nog?"

  "En een ander aspect is: het is nu anderhalve week over de toekomst van Peter Maes gegaan. Dat verhaal moet ook wel stoppen. Want op lange termijn kan dat ook een negatiever effect hebben, als het niet meer over Lokeren gaat, maar de hele tijd over Peter Maes."

  "Zonder Leye heeft Zulte Waregem een probleem"

  Zulte Waregem, de nummer 4 van Play-off I, zal vier weken geen beroep kunnen doen op de geblesseerde Mbaye Leye. "En zonder Leye heeft Zulte Waregem een probleem", zegt Vandenbempt.

  "Hazard baart mij op dit moment ook een beetje zorgen. Ik had de indruk dat hij er wat aan het doorkomen was na alle muizenissen, maar de bekerfinale was dan toch een tegenvaller."

  "Maar het is toch minder constant, met ups en downs en de rol die ze vorig jaar gespeeld hebben, is uiteraard niet meer weggelegd voor Zulte Waregem. Maar helemaal instorten zullen ze ook niet. Francky Dury weet hoe je moet pieken naar zo'n periode."

  "Geloof niet dat Genk nu gaat ontploffen"

  En dan is er nog Genk, dat met de hakken over de sloot Play-off I haalde. "De 2-2 tegen Kortrijk geeft hen misschien mentale kracht voor de start. Maar als je drie-vier maanden heel erg moeizaam presteert, kun je niet verwachten dat Genk nu gaat ontploffen. Daar geloof ik niet in", zegt Vandenbempt.

  "Maar wel: het voordeel dat ze hebben, is dat ze - en dat zeg ik met respect - een zachte aanloop hebben, met Zulte Waregem en Lokeren. Daar moeten ze 6 op 6 pakken. En dan kunnen ze misschien proberen om Anderlecht nog bij te halen. Maar top twee? Nee, dat niet."

  En het supportersprotest? "Ik denk dat de onvrede van de Genk-supporters heel diep gaat. Het valt mij op dat het blijft duren, ook na een paar overwinningen. Ik denk niet dat sportieve resultaten de rest onder de mat zullen moffelen. Men zal elkaar daar toch eens moeten vinden en een vredespijp roken."