• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "Bergen heeft iets betere papieren dan OHL"

  Zaterdagavond openen OH Leuven en Bergen de strijd om het behoud in de eerste klasse. Peter Vandenbempt houdt beide ploegen tegen het licht. "Wie er ook doorgaat: Bergen of OH Leuven zal het heel moeilijk hebben om het parcours van Cercle Brugge van vorig jaar te evenaren."

  De conclusies van Vandenbempt kort opgesomd:

  • Sinds Janevski gaat het stilaan beter bij Bergen
  • Bergen is mentaal al een tijdje klaar voor PO III
  • OHL moet Ruytinx missen, maar heeft thuisvoordeel
  • Ik hoor veel goeds over Leko, maar het blijft een gok

  "Het verbaast me dat Bergen zo laag staat"

  "Ik denk dat Bergen de beste papieren heeft, ook al staat OH Leuven er het beste voor wat punten betreft", begint Vandenbempt zijn betoog.

  "Om te beginnen verbaast het me dat Bergen zo laag staat. Op de een of andere manier zijn ze er toch geraakt, maar ik vind al het hele seizoen dat die ploeg te veel kwaliteiten heeft om helemaal onderaan te staan."

  "Het is een ploeg waarmee het zachtjes aan ook beter is gegaan, sinds Janevski er is aangekomen. Ik denk dat ze met hem een punt of 20 hebben gepakt, dat is toch bepaald veel, meer dan OH Leuven de voorbije maanden."

  "En het is er allemaal nog redelijk rustig. Zij zijn al langer gefocust op Play-off III. Zij hebben niet, zoals OH Leuven, de ontgoocheling van de laatste speeldag meegemaakt: nog hopen dat het II wordt en dan terugvallen op III. Dan krijg je weer een klap."

  "Niets moeilijker dan ploeg weer op de rails te krijgen"

  "Leuven is het omgekeerde verhaal, dat is een van dé teleurstellingen van het seizoen", vindt Vandenbempt. "En als je Ruytinx dan ook nog een paar weken moet missen, dan heb je een gigantisch probleem. Ze kunnen niet scoren, ze hebben geen enkele scorende spits."

  "Het enige waar Leuven zich aan kan vastklampen, is het thuisvoordeel. Ze hebben drie punten voor en mogen drie keer thuis spelen. Leuven uit of thuis, dat is een wereld van verschil. Dus, dat spreekt dan weer in het voordeel van Leuven."

  "Maar als je het mij objectief vraagt, dan denk ik dat Bergen iets betere papieren heeft. Zaterdag is meteen een do-or-die-wedstrijd voor Leuven. Als het die kan winnen, zal het toch een klein beetje meer op zijn gemak zijn."

  "Maar hoe dan ook: de ploeg die doorgaat, zal het heel moeilijk hebben om het parcours van Cercle Brugge van vorig jaar te evenaren." Cercle stelde met een 12 op 12 in de eindronde met tweedeklassers snel het behoud veilig.

  "Leko is toch een gok geweest van Leuven"

  Verwacht Vandenbempt een mirakel voor coach Ivan Leko bij OH Leuven? "Ik hoor veel positiefs over de aanpak van Leko, op training, tijdens wedstrijden en in de kleedkamer. Dat is allemaal positief."

  "Maar een ploeg in moeilijkheden weer op de rails krijgen, weer aan het voetballen krijgen en vertrouwen geven, daar heb je heel erg veel ervaring voor nodig."

  "Ik wil best geloven dat Leko heel erg veel van voetbal weet en in de toekomst een geweldige trainer zal worden. Maar hij heeft toch niet de ervaring. En dan is het toch een gok geweest van Leuven om zijn lot in handen te leggen van een onervaren trainer als Leko."