• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Odjidja: "Dit jaar moet het gebeuren voor Club Brugge"

  "Ik heb al vaak kritiek gekregen, soms was die terecht."

  Club Brugge en Lokeren openen vanavond de play-offs. Vadis Odjidja, die met een blessure moet toekijken, blikte donderdagavond in Reyers Laat vooruit op de debatten en keek daarbij ook naar zichzelf. "Ik loop het liefst anoniem over straat", zegt de middenvelder.

  Net op het moment dat Vadis Odjidja het Belgische voetbalpubliek weer aan het tonen was hoe goed hij wel kan voetballen, trapte hij op training ongelukkig in de grond en liep daarbij een scheurtje in zijn dij op.

  "Het gaat al veel beter intussen, maar ik zal toch nog één of twee weken aan de kant staan", zegt Odjidja. "En dat doet natuurlijk pijn, want we kijken met Club al een heel seizoen uit naar de play-offs en hebben hard gewerkt om te staan waar we nu staan."

  "De inbreng van Michel Preud'homme in onze remonte is zeer groot. In het begin had hij het ook wat moeilijk, omdat hij een ploeg moest bouwen, maar dat is nu heel goed gelukt. Iedereen is mee in zijn verhaal en dat merk je aan de resultaten."

  "Bij zijn komst in Brugge hebben we heel veel gesproken en zelf krijg ik heel veel vertrouwen van onze coach. Dat is fijn, want dan ben je tot veel in staat. Ik bedank hem daar ook voor. Of hij de beste coach is die ik al gehad heb? Ik denk van wel, ja. Hij is nu mijn trainer, dus moet ik dat wel zeggen (lacht)."

  "Druk zo veel mogelijk bij tegenstander leggen"

  "Op een bepaald moment stonden we tien punten achter Standard, nu zijn er dat nog maar twee. Iedereen bij Club begint er dus zeer hard in te geloven", zegt Odjidja. "Dit is het jaar dat het moet gebeuren. Het worden nog tien finales, hopelijk kunnen we op het einde van de rit zeggen dat het gelukt is."

  Preud'homme weigert Club naar voren te schuiven als topfavoriet voor de titel. Odjidja: "In deze play-offs is het psychologische aspect een zeer belangrijk onderdeel. Je probeert de druk zo veel mogelijk bij de tegenstander te leggen en je eigen ploeg rustig te houden."

  "Ik zou het liefst anoniem over straat lopen"

  Odjidja zelf was in het verleden al een aantal keer het mikpunt van striemende kritiek, omdat hij te weinig rendement uit zijn talent zou halen. "Ik heb dikwijls kritiek gekregen, soms was die terecht", zegt hij.

  "Ik heb geen moeite met kritiek als die terecht is. Dan weet ik zelf ook wel dat ik iets niet goed gedaan heb. Club heeft periodes gehad waarin de ploeg niet goed draaide en toen werd ik dikwijls met de vinger gewezen."

  "Ik loop hier ook al lang rond en dan wordt van mij verwacht dat ik de zaken in goeie banen leid. Ze rekenen dan misschien iets meer op mij dan op andere jongens."

  "Daarbij is mijn lichaamstaal al vaak ter sprake gekomen, maar het is moeilijk om zoiets van vandaag op morgen te veranderen. Je hebt nu eenmaal een bepaalde houding. Maar ik denk dat het nu al veel beter is dankzij gesprekken met de psycholoog die elke dag op Club is."

  "Ik zou graag met Club in de Champions League spelen"

  "Kijk: ik vind de voetbalwereld een moeilijke wereld met veel onrecht. Ik speel het spelletje heel graag, maar het is soms moeilijk om in zo'n wereld te functioneren. Ik houd van eerlijkheid, maar de meeste mensen weten niet wat er achter de schermen gebeurt. Het liefst zou ik anoniem over straat lopen. Daarom ga ik op een vrije dag dikwijls naar Nederland of Frankrijk, omdat niemand mij daar kent."

  Wat is Odjidja van plan na het seizoen: overweegt hij een transfer naar het buitenland? "Daar ben ik niet mee bezig. Ik wil in de play-offs gewoon zo veel mogelijk wedstrijden winnen met Club. Als we de titel halen, volgt de Champions League en dat speelt zeker mee. De Champions League is nu eenmaal het mooiste dat in het clubvoetbal bestaat."