• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Oud-wielrenner Louis "Lode" Wouters overleden

  Louis "Lode" Wouters krijgt in 2011 zijn olympisch goud 63 jaar na datum.

  Op 84-jarige leeftijd is dinsdag ex-profrenner Louis "Lode" Wouters overleden in Geel. Wouters won op de Olympische Spelen van 1948 goud en brons in de wegrit. Drie jaar geleden kwam hij nog uitgebreid in het nieuws: toen pas - 63 jaar na datum - kreeg hij zijn goud van Londen.

  Lode Wouters was in 1948 eerst nationaal kampioen bij de amateurs op de weg geworden, waarna hij naar Londen trok. Daar pakte hij individueel brons. Samen met Eugène Van Roosbroeck en Leon De Lathouwer won hij toen ook het ploegenklassement.

  Door een misverstand werden de drie in Londen niet gehuldigd. Wat goedgemaakt werkt door het BOIC en de Belgische Vereniging van Olympiërs met een speciale ceremonie in 2011.

  Wouters werd op 27 mei 1929 geboren in Kwaadmechelen. Hij was coureur van 1946 tot 1952, de laatste twee jaar als prof bij het Franse Alcyon-Dunlop, goed voor zes beroepszeges.

  Zijn carrière werd abrupt afgebroken door een ongeval in Putte-Kapellen in 1952. Hij reed op 100 meter van de streep tegen een schietkraam, waarbij hij een schedelbreuk, een hersenbloeding en een verlamde arm opliep.

  Wouters overleed dinsdag in het Sint-Dimpnaziekenhuis in Geel.