• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Nieuwe competitieformule in het basketbal

  Als Limburg United zijn licentie krijgt en de eerste klasse elf clubs telt, wordt de competitie in het basketbal grondig hervormd. Dat heeft de profliga bekendgemaakt. De grootste nieuwigheid is een poulefase die aan de play-offs voorafgaat. Aan die play-offs mogen acht clubs deelnemen, dat zijn er nu nog zes.

  Als Limburg United, de nieuwe club met Brian Lynch als hoofdtrainer, groen licht krijgt van de licentiecommissie telt de eerste klasse in het basketbal volgend seizoen elf clubs. Dat is te veel om de huidige competitieformule, waarin de clubs vier keer tegen elkaar spelen, te behouden.

  In de nieuwe competitieformule spelen de clubs twee keer tegen elkaar. Daarna volgt een tweede competitieronde waarin de clubs worden opgesplitst in twee poules. In poule 1 spelen de eerste zes clubs uit de competitie twee keer tegen elkaar om hun startpositie in de play-offs te bepalen.

  In poule 2 nemen de laatste vijf clubs het twee keer tegen elkaar op en worden er nog twee tickets voor de play-offs verdeeld. Dat betekent dus dat de play-offs worden afgewerkt met acht clubs. In die tweede ronde behouden de clubs hun punten van voor de aanvang van de poulefase.

  In de eerste ronde van de play-offs neemt de nummer 1 het op tegen de nummer 8, de nummer 2 tegen de nummer 7, de nummer 3 tegen de nummer 6 en de nummer 4 tegen de nummer 5. Wie het eerst twee wedstrijden wint, stoot door. In de halve finales en de finale wordt gespeeld naar een best-of-five.

  Indien Limburg United toch geen licentie krijgt, wordt de huidige competitieformule behouden.

  "Nieuwe formule moet voor frisse wind zorgen"

  Profliga-voorzitter Patrick Wijns: "De nieuwe formule moet een frisse wind doen waaien door de competitie. Door de play-offs uit te breiden naar acht clubs, is het sportieve belang van beide poules, en dus daarmee de spankracht, gegarandeerd."