• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Martens: "Geen verzadiging door Nations League"

  Spanje-Italië, een beeld dat uit de Nations League zou kunnen komen.

  Op zijn congres in Astana heeft de UEFA unaniem het plan van de Nations League aangenomen. Die landencompetitie vervangt na het WK 2018 de (meeste) oefeninterlands. De Nations League zal bovendien vier tickets voor Euro 2020 uitdelen aan landen die zich niet in de "gewone" EK-voorronde hebben geplaatst.

  De 54 leden van de Europese Voetbalbond stemden unaniem voor het project, dat mee uitgetekend is door Steven Martens, CEO van de Belgische Voetbalbond KBVB.

  "Dit is een heel belangrijke beslissing voor de toekomst van het interlandvoetbal", zei UEFA-voorzitter Michel Platini (foto) na de stemming.

  De definitieve formule van de Nations League moet nog worden vastgelegd, maar het is de bedoeling om in september 2018 met de nieuwe competitie te beginnen. De 54 landen zullen verdeeld worden in vier divisies.

  Elk van die divisies zal op haar beurt bestaan uit groepen van drie of vier landen, die van september tot november tegen elkaar zullen spelen. De groepswinnaars gaan dan naar een "Final 4" in de zomer van 2019.

  Vier tickets voor Euro 2020

  In de eerste editie van de Nations League zullen er bovendien vier tickets te verdienen zijn voor het EK van 2020, dat in 13 landen over heel Europa gehouden zal worden. Die tickets zullen gaan naar landen die zich niet via de "gewone" EK-voorronde hebben kunnen kwalificeren.

  Martens: "Kalender zal niet propvol zitten"

  Sporza zocht Steven Martens, CEO van de KBVB, vanochtend op en stelde hem enkele extra vragen over de Nations League. Dreigt er geen verzadiging in het voetbal? We zien in de Europa League bijvoorbeeld al dat er voor veel wedstrijden minder interesse is.

  "Voor de kleinere wedstrijden is er duidelijk wel een verzadiging, maar voor de grote wedstrijden is die verzadiging er duidelijk niet", zegt Martens. "De Real-Barcelona's en Bayern-Chelsea's, die blijven verkopen."

  "En dat is hetzelfde voor de grote landen die mekaar ontmoeten. Daar is altijd een vraag naar. En het zijn uiteraard die wedstrijden die de aandacht zullen trekken, maar die ook het geheel mee helpen financieren."

  En de kalender, zal die niet propvol zitten? "Er verandert de facto niets aan het aantal data dat voor de nationale ploegen beschikbaar is. Er is gewerkt binnen het bestaande stramien, ook omdat die afspraken er zijn tussen de FIFA en de grote clubs."

  "Nu is er nog heel wat ruimte voor nietszeggende, onbelangrijke vriendschappelijke wedstrijden. Die zal voor een groot stuk gebruikt worden om die Nations League in te plannen."

  "België op dit moment in hoogste divisie"

  En de Rode Duivels, in welke divisie zouden die terechtkomen? "Op basis van de huidige ranking, en die zal toch gebruikt worden als start, zal België in de hoogste divisie zitten. Natuurlijk, we zijn nu in 2014, laat ons hopen dat dat in 2018 nog het geval is."

  Bayern-voorzitter: "Europese topclubs niet tegen Nations League"

  De Europese topvoetbalclubs hebben niets tegen de Nations League. Dat zegt Karl-Heinz Rummenigge, de voorzitter van Bayern en van de European Club Association (ECA).

  "Het komt er nu op aan om een format te vinden dat de omroepen, de supporters en de sponsors schikt." Rummenigge verwacht geen negatieve invloed op belangrijke clubevents als de Champions League en de Europa League.

  "De Nations League zal niet leiden tot meer wedstrijden en clubs zullen niet langer spelers ter beschikking moeten stellen voor oefeninterlands op andere continenten."