• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Contractverlenging van Luzon is duidelijk signaal voor spelers"

  "De houding van Luzon werkt momenteel."

  Guy Luzon coacht Standard ook de volgende twee seizoenen. Dat is verrassend nieuws zo net voor de start van de allesbepalende play-offs. Alain Ronsse volgt het Luikse huishouden op de voet voor Het Laatste Nieuws. Wij belden hem op om eens te peilen naar zijn gevoelens bij de contractverlenging. "Mij verbaast dit niet", zegt Ronsse.

  "Ik ben niet verrast dat Luzon een nieuw contract krijgt, misschien wel dat het nu gebeurt", zegt Ronsse. "Hoewel: met Mpoku zou ook pas na de play-offs gepraat worden en die heeft uiteindelijk al voor de laatste match in de reguliere competitie zijn contract verlengd."

  "Roland Duchâtelet gaat dus gewoon door op zijn elan. Met deze contractverlenging geeft hij een duidelijk signaal aan de spelersgroep."

  "Niet vergeten dat Standard sinds het begin van de competitie aan de leiding staat. Het is meer dan waarschijnlijk dat Standard bij de eerste 3 zal eindigen en dat was de opdracht van Luzon voor het seizoen."

  "Punt 2: Duchâtelet heeft bij de aanstelling van Luzon verklaard dat Luzon betere resultaten zou halen dan zijn voorganger Mircea Rednic. Dat is gebeurd."

  "Luzon heeft het dus zeker niet slecht gedaan. Natuurlijk heeft hij een ploeg geërfd die op de rails stond. Rednic had orde op zaken gesteld en Duchâtelet zorgde ervoor dat de sterkhouders bleven, maar Luzon heeft er onder meer zijn passie aan toegevoegd."

  "Houding van Luzon aan zijlijn is meerwaarde"

  Net op die - soms heel uitbundige - passie hebben sommige waarnemers wel wat aan te merken. Zijn ietwat theatrale houding aan de zijlijn komt de Israëlische coach wel eens op kritiek te staan. Ronsse stoort zich dan weer niet aan die grote gebaren. "Er is geen enkele speler van Standard die daar al iets op aangemerkt heeft. Misschien zal het een speler ooit wel eens te veel worden, maar nu is die houding zeker een meerwaarde, hoor."

  Staat er een houdbaarheidsdatum op het verblijf van de energieke Luzon aan de Maas? Ronsse: "Dat is de vraag. Zo lang de resultaten positief blijven, is er niets aan de hand. Als het tegenzit, wordt het misschien moeilijker en komt er een dag waarop Standard nood heeft aan een rustige, iets oudere coach. Maar er zit een constante in de prestaties en dus kan zo'n aanpak wel werken."

  "Misschien straks weer het onoverwinnelijke Standard"

  Blijft de vaststelling dat de motor van Standard de laatste weken wat lijkt te sputteren. Ronsse: "Club Brugge zit momenteel in de flow, maar uiteindelijk heeft Club in de laatste tien wedstrijden van de reguliere competitie twee punten minder gepakt dan Standard."

  "Standard heeft het op een bepaald moment moeilijk gehad, net zoals elke club dat wel eens meemaakt. Maar het zou best kunnen dat we in de play-offs het - zoals wij het allemaal genoemd hebben - onoverwinnelijke Standard opnieuw te zien krijgen."

  "Ik denk dat play-offs Standard goed kunnen uitkomen en daarbij moet je het fabeltje niet geloven dat Luzon in zijn voorbereiding op een wedstrijd geen rekening zou houden met de tegenstander, want hij weet precies hoe de andere ploegen spelen."

  Luzon zou tactisch een match niet genoeg kunnen laten kantelen, maar ook daar is Ronsse het niet mee eens. "Thuis 0-0 tegen Club en op Club 1-0 verloren met een afgeweken bal en een schot van Buyens op de paal. Voor hetzelfde geld was het op Club 0-0 of 1-1 en had Standard niet van Club verloren."

  "Ik vind dus dat Luzon ongelijk zou hebben om nu plots van systeem te veranderen. Ik denk trouwens ook niet dat hij daar de spelers voor heeft."

  "Supporters hebben naam van Luzon al gescandeerd"

  Tot slot de populariteit van Luzon, hoe is het daarmee gesteld? De jonge Israëliër lag niet in de bovenste schuif toen hij werd aangesteld. Ronsse: "Luzon ligt wél goed bij de fans. Op AA Gent bijvoorbeeld hoorde ik zijn naam scanderen en dat was niet de eerste keer."

  "Ik denk dat het protest in het begin meer een dankbetuiging was voor de bewezen diensten van Mircea Rednic, die zeer populair was als speler en later ook als coach, maar dat dat niet tégen Luzon was. De meeste fans gaan trouwens mee met de resultaten. Laat Standard in de play-offs drie keer verliezen en het zit er bovenarms op. Maar laat ze drie keer winnen en iedereen is blij (lacht)."