• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Voorzitter tweede klasse: "Niet pessimistisch"

  Antwerp is een van de tweedeklassers in financiële moeilijkheden.

  Het is een oud zeer, tweedeklassers die met licentieproblemen kampen. Guido De Croock, voorzitter van de Liga van de tweedeklassers, maakt zich niet al te veel zorgen. Hij vindt het wel alarmerend dat er maar weinig derdeklassers staan te springen om te promoveren.

  Antwerp, RWDM Brussels, White Star Brussel, Wezet en Hoogstraten hebben moeite om te voldoen aan de licentievoorwaarden voor volgend seizoen in tweede klasse.

  "Ik ben niet meteen pessimistisch", vertelt Guido De Croock aan Sporza. "We moeten de procedure van de Licentiecommissie afwachten en eventueel de mogelijkheid die bestaat om in beroep te gaan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport."

  "De voorbije jaren hebben we geen dalers meer gekend wegens financiële problemen. Wel in eerste klasse, kijk maar naar Moeskroen en Beerschot."

  "Noem tweede klasse daarom geen kerkhof. Akkoord, het is moeilijk, maar de clubs slagen er telkens toch in om een licentie te behalen. Ik verwacht dat dat dit jaar niet anders zal zijn."

  "Spankracht valt weg"

  "Je voelt wel dat meer en meer clubs in derde nationale geen licentie meer aanvragen voor tweede klasse", kaart Guido De Croock een ander probleem aan.

  "Veel derdeklassers kiezen bewust voor het amateurvoetbal. De stap naar een hogere afdeling wordt steeds moeilijker."

  "In derde klasse A vragen maar vier of vijf clubs een licentie aan. Zo wil ex-tweedeklasser Oudenaarde bijvoorbeeld niet promoveren."

  "Hoe gaan we op termijn de supporters nog naar het stadion krijgen als teams geen ambitie meer hebben om hogerop te geraken?"

  "Eén ding staat vast: in de lagere reeksen komen de supporters niet voor het prachtige mooie voetbal, wel voor de spankracht. Als die wegvalt, blijven ze misschien weg. Daarom heeft het voetbal in ons land er baat bij om het verschil tussen de klasses te verkleinen."

  "A- en B-reeks in tweede klasse"

  De Liga van de tweedeklassers buigt zich momenteel over een hervorming van de competitie. "Met een A- en een B-reeks", legt Guido De Croock uit. "De A-reeks met acht teams zou dan bestaan uit de beter georganiseerde clubs, die dicht bij eerste klasse aansluiten. De B-reeks wordt meer een tussenstap tussen derde nationale en het voetbal in de A-reeks van tweede klasse."

  De Belgische voetbalbond erkent het licentieprobleem in de lagere klassen. Er wordt naar een oplossing gezocht, maar voorlopig wacht de KBVB nog even met communicatie.