• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Nations League vervangt oefeninterlands in 2018

  België-Frankrijk, een match die we veel zullen zien in de Nations League?

  De UEFA gaat een competitie voor landenteams oprichten, de UEFA Nations League. Die bestaat uit verschillende divisies en vervangt na het WK van 2018 de oefeninterlands. De UEFA stelt het nieuwe project morgen op zijn congres in Astana voor. Steven Martens, CEO van de KBVB, speelde een actieve rol in de ontwikkeling ervan en geeft een woordje uitleg.

  De bedoeling van de UEFA is om het interlandvoetbal aantrekkelijker te maken, net zoals het met de Champions League en de Europa League heeft gedaan voor het Europese clubvoetbal.

  "Er is een discussie over de internationale kalender. We willen meer structuur aanbrengen", zei Gianni Infantino, secretaris-generaal van de UEFA, daags voor het congres in Astana.

  "Er zijn landen tegen wie iedereen oefeninterlands wil spelen, terwijl andere landen amper een tegenstander kunnen vinden. Daarom zijn we op zoek gegaan naar iets nieuws. Morgen zullen we tijdens het congres de Nations League presenteren."

  De UEFA denkt aan een competitie met drie of vier divisies, inclusief promotie en degradatie. Mogelijk komt er ook een eindronde, waarbij de beste landen in de zomer om de titel strijden. Dat zou om de twee jaar gebeuren, als er geen EK of WK op het programma staat.

  Martens: "Moet een nieuwe mijlpaal in Europese voetbal worden"

  Steven Martens, de CEO van de Belgische voetbalbond, is één van de architecten van de Nations League. Op de website van de KBVB geeft hij al een extra woordje uitleg.

  "De Nations League moet net als de Champions League in 1992 (het sterkste voetbalproduct ooit), de Europa League enkele jaren terug en de onlangs hervormde kwalificatietoernooien, een nieuwe mijlpaal in het Europese voetbal worden", klinkt het.

  "De UEFA heeft het landenverhaal hiermee structureel aangepakt. In de Nations League zullen de grote landen tegen elkaar uitkomen - met meer topaffiches zoals bijvoorbeeld Duitsland-Engeland - en de kleine landen treffen uitsluitend tegenstanders van hun niveau. Zo hebben die landen uitzicht op promotie naar een hogere divisie."

  "Het probleem dat sommige landen ondervinden bij het zoeken naar een geschikte tegenstander voor vriendschappelijke wedstrijden is hiermee van de baan, want die worden gewoonweg afgeschaft", zegt Martens, die ook nog meegeeft dat de Nations League als een gezamenlijk tv-format verkocht zal worden.