• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Stiefpa Kristoff: "Boonen is grote voorbeeld"

  De stiefvader en coach van Kristoff volgt een meerjarenplanning.

  Het succes van Alexander Kristoff in Milaan-Sanremo is geen toeval, maar allemaal kwestie van jarenlange planning. Dat zegt zijn stiefpa en coach Stein Ørn. "We kijken altijd twee à drie seizoenen vooruit." Met het Vlaamse wielrennen als uitgangspunt. "Alexander is een klassiek renner en Tom Boonen is ons voorbeeld."

  Ørn is naast stiefpa en coach ook cardioloog en assistent-professor aan de universiteit van Stavanger. In Het Laatste Nieuws doet hij uit de doeken welk type coureur Kristoff nu eigenlijk is.

  "Velen zien of zagen hem als een pure sprinter. Maar wij weten al langer dat hij een klassiek renner is. En dan denken we in de eerste plaats aan de wedstrijden in Vlaanderen."

  "En Boonen is ons grote voorbeeld. Hij is het icoon van het Vlaamse wielrennen. Daar willen we ons aan spiegelen."

  Waarom duurde het tot zijn 26e voor Kristoff uit de schaduw trad? Daar heeft de universiteitsprofessor een goeie verklaring voor: "Alexander moet het hebben van lange trainingen. Op zijn 14e en 15e deed hij al duurtrainingen van vier of vijf uur. Uithouding is de basis en intussen zijn grootste kwaliteit."

  "Jaar na jaar proberen we de grenzen te verleggen en zijn kruissnelheid op te voeren. De bedoeling is om zo fris mogelijk aan de finish te verschijnen. Trainingssessies van 7 uur zijn geen uitzondering. Die manier van werken kost jaren, maar is wel efficiënt."

  "Tijdens zijn eerste profjaren heeft Alexander nooit gekoerst om te winnen, enkel om een betere renner te worden." Seizoen na seizoen zette hij stappen. Sanremo is de eerste mooie beloning voor alle geleverde inspanningen."

  "Nooit zo goed als Boonen"

  Over twee jaar zal de Noor fysiek op zijn sterkst zijn. "Maar dan nog zal hij nooit zo goed worden als Boonen. Sowieso is hij Alexander en zal hij nooit Tom zijn. Die kan gewoon alles. Hij kan een ontsnapping tot een goed einde brengen, in een groepje finishen, een massasprint winnen, een peloton aan flarden rijden met de hulp van de wind. En dan heeft hij nog eens de juiste spirit omdat hij Belg is."

  "Vroeger  hebben we bij jullie tientallen kermiskoersen gereden. Ik vond het schitterend: bier drinken uit plastieken bekers en vette hamburgers eten. Alles wat ik als cardioloog zou afraden."

  Net als Boonen kijkt Kristoff uit naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. "Je weet nooit of hij kan winnen, maar hij is wellicht nog te jong", schat Ørn de kansen in. "Wil hij nu al succesvol zijn, dan moet alles meezitten. Hij heeft nog niet de bagage van een Boonen."