• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  ISU-baas wil schaatsen ingrijpend veranderen

  Deze Cinquanta heeft wilde plannen.

  Ottavio Cinquanta, de voorzitter van de Internationale Schaatsfederatie (ISU), heeft ingrijpende plannen om de schaatssport een ander aanzien te geven. "Geen allround-wedstrijden of lange afstanden meer en schaatsen op kortere banen", oppert hij. "Visieloos", zegt Veldkamp daarover.

  Wellicht zal nog heel wat ijs gedweild worden voor het zover komt, maar de plannen van Ottavio Cinquanta zorgen in Nederland voor veel ophef.

  De Nederlandse pers onderschepte een brief van Cinquanta aan topmensen binnen de ISU. Verontrust door de dominantie van Nederland op de Spelen in Sotsji wil hij drastisch ingrijpen. Oranje nam uit Sotsji 23 schaatsmedailles mee.

  In de visie van Cinquanta verdwijnen de 1.000 en 5.000 meter bij de vrouwen en de 10.000 meter bij de mannen van de olympische kalender. En worden het WK allround, WK sprint en EK allround niet meer gehouden.

  Hij hoopt op lange termijn de belangstelling van pers, sponsors en publiek te behouden door schaatsen en shorttrack samen te voegen. Hij oppert een baan van 250 meter waarop iedereen dan samenkomt.

  "De ziel uit de sport"

  De Nederlandse schaatswereld staat meteen op zijn achterste poten door de plannen van de 75-jarige Italiaan. Schaatscoach Jillert Anema stelt dat Cinquanta "de ziel uit de sport" haalt.

  Bart Veldkamp, coach van de Belgische schaatser Bart Swings, beschrijft de plannen als "visieloos gebral". "Of wil de schaatswereld al jaren van Cinquinta af."