• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Atletiekbond wil Belg aan het sporten krijgen

  Minder Belgen trekken sportschoenen aan.

  In 2013 hebben minder Belgen minstens een keer per week aan sport gedaan. Jeroen Scheerder van de KU Leuven legt uit hoe dat komt. "Tijdsgebrek blijft het grootste probleem. Sportactiviteiten worden gemakkelijk uit de agenda geschrapt." De Atletiekbond, met uithangbord Kim Gevaert, wil daar wat aan doen met de actie "Iedereen atleet".

  Jeroen Scheerder, professor sportbeleid aan de KU Leuven, bespreekt op Radio 1 de cijfers van de Eurobarometer. Uit een onderzoek bij 1.000 Belgen blijkt dat 53 procent amper of nooit sport. "Die negatieve evolutie staat er. Die cijfers zijn ook heel boeiend. Ze laten wel niet toe om een onderscheid te maken tussen Vlaanderen en Wallonië, die elk een sportbeleid hebben."

  Nochtans hebben heel wat mensen grootse sportplannen. De Antwerp Ten Miles (kleine foto), de 20 km van Brussel, de beklimming van de Mont Ventoux,... prijken op heel wat bucketlists.

  “Veel mensen komen wel met sport in contact, maar dat zegt nog niet veel over de intensiteit. Het zijn vaak eenmalige sporadische contacten."

  "Tijdsgebrek blijft het voornaamste element waarom mensen weinig aan sport doen. Krijg er na een zittende werkdag nog maar een sportactiviteit aangebreid! Ook voor mensen die tijdens de werkuren fysiek actief zijn, is het verleidelijk om 's avonds naar de tv uit te wijken."

  "Mensen schrappen het makkelijkst de sportafspraken uit hun agenda. En volgens de definitie van Europa moet je een keer per week aan sport doen om als sportbeoefenaar omschreven te worden", concludeert Scheerder.

  30 procent nooit in België, 42 procent in Europa

  België is wel nog niet het zwakste broertje van de Europese klas. Zo blijkt 42 procent van de Europeanen nooit te sporten, tegenover 30 procent in België. "Als je in Europa van noord naar zuid of van west naar oost beweegt, zie je altijd dat sportparticipatie afneemt. En België zit wel in het groepje dalers."

  "Bovendien komen er in die Europese studies ook altijd extra landen bij, die meestal nog slechter scoren op sportief vlak. Het blijft dus iets waar we vanuit het beleid werk van moeten maken."

  "Iedereen atleet" wil mensen aan het sporten krijgen

  De Vlaamse en de Waalse Atletiekliga willen meer mensen aan het sporten krijgen en liefst nog in clubverband en komen daarom met de actie "Iedereen atleet". Die actie is vooral gericht op recreanten en niet-sporters. Ex-topatlete Kim Gevaert is het uithangbord. "We zijn in twee gemeenten, Vilvoorde en Lier, al gestart", zegt ze. "Het is een beetje vanalles, met trainingen en bewegingsparcours. Mettertijd zal dat meer en meer ingevuld worden."