• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Misschien het strafste dat ik al van een coach zag"

  Guardiola stuurde Bayern in 27 speeldagen naar de titel.

  Bayern heeft zich met alle mogelijke records verzekerd van zijn 24e Duitse landstitel. Sporza-voetbalman Peter Vandenbempt is bepaald onder de indruk van de Duitse Rekordmeister en zijn coach, de Spanjaard Pep Guardiola.

  "Toen Bayern München vorig jaar alles won, dacht ik: "Die Guardiola wordt helemaal gek op zijn appartement in New York. Die denkt: "Waar ben ik aan begonnen?"" Want in mijn ogen kon Bayern niet beter dan wat ze vorig jaar deden", vertelt Peter Vandenbempt.

  "Guardiola komt dan bij een ploeg die alles gewonnen heeft, internationale competities gedomineerd, Champions League gewonnen, ... en hij begint daar weer vanaf nul en hij verandert álles. Dat vind ik misschien wel de strafste prestatie die ik in mijn hele carrière van een trainer gezien heb."

  "Zo maakte Guardiola van Lahm, voor mij al vele jaren de beste rechtsachter van de wereld, een defensieve middenvelder. Ik dacht eerlijk gezegd dat hij gek geworden was, maar het is een succes. Hij schuift met posities en spelers en speelt soms zelfs zonder diepe spits. Hij plant met andere woorden het voetbal van Barcelona over op Bayern."

  "En al die grote sterren - en er zijn toch een paar persoonlijkheden bij Bayern - schikken zich daarnaar. Die vinden het oké dat hen op een schoolmeesterachtige manier vanaf de eerste training een nieuw soort voetbal wordt onderwezen."

  "Bayern had een volgevreten team kunnen zijn, want ze hadden net alles gewonnen. Maar hij heeft die hele ploeg vedetten meegekregen en hij laat ze nu voetballen op een manier die nog veel straffer is dan vorig jaar en waarbij nog maar eens alle records aan diggelen worden geslagen."

  "Wat hij bij Bayern doet, is straffer dan bij Barcelona"

  "Wat de grote kracht is van Josep Guardiola? Hij heeft een soort overtuiging dat hij misschien wel alle voetballers, met een bepaalde ondergrens aan kwaliteiten natuurlijk, naar zijn filosofie en naar zijn beeld kan laten voetballen. Dat bewijs levert hij nu bij Bayern", zegt Vandenbempt.

  "Guardiola bezit toch een soort zelfverzekerdheid, hij is overtuigd van zijn eigen filosofie. Hij heeft natuurlijk heel goeie spelers om zijn filosofie uit te voeren, maar anders dan bij Barcelona heeft hij de spelers van Bayern dat soort voetbal bijgebracht."

  "Bij Barcelona leren ze van kindsbeen af zo voetballen, maar bij Bayern heeft hij die nieuwe manier van voetballen geïmplementeerd. Daarmee bewijst hij dat je dat soort voetbal dat hij wil brengen niet noodzakelijk van kleins af geleerd moet hebben."

  "Wat hij bij Bayern doet, is dus straffer dan bij Barcelona. Met die ploeg was hij zelf opgegroeid, ze hadden samen al een hele weg afgelegd. Barcelona onder Guardiola voetbalde ook al hemelsmooi, maar het was wel een proces van vele jaren."

  "In Bayern heeft hij het team een ander gelaat gegeven, de spelers op een andere manier laten voetballen. Hij heeft in een paar maanden een hele filosofie overhoop gegooid, met succes. Ik vind dat fenomenaal."

  "Vredig slapen als "nieuw Bayern" de Champions League wint"

  "Tot voor zondag dacht ik dat Bayern München in de Champions League nog wel een taaie klant zou hebben aan Real Madrid. Maar als na het Bayern van vorig jaar nu een nieuw Bayern - want bij wijze van spreken zijn alleen de clubnaam en de spelers dezelfde gebleven - de Champions League wint, kan ik dat voor het voetbal alleen maar toejuichen. Dan kan ik vredig gaan slapen."