• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandegoor: "Roelandts zal slecht geslapen hebben"

  "Rijdt Roelandts voor eigen rekening, dan spurt hij voor podium."

  Sporza-radiojournalist Christophe Vandegoor ziet in Alexander Kristoff, de winnaar van een doorweekte Milaan-Sanremo, een "nieuwe, misschien zelfs betere versie van Thor Hushovd". Hij zag de Belgen op de afspraak, met een speciale vermelding voor Jürgen Roelandts. "Die miste een grote kans. Hij trapte in de boter, maar offerde zich op voor Greipel."

  Christophe Vandegoor kent Kristoff. "Het is een stille jongen, die niet hoog van de toren blaast. Geen blaffer, zoals sprinters wel eens kunnen zijn."

  "Hij is een generatiegenoot van Boeckmans en Keukeleire. En een nieuwe, misschien zelfs betere versie van Thor Hushovd. Dat kan verrassend klinken: maar in een Noors kampioenschap heeft hij die Hushovd eens op anderhalve minuut gereden."

  "Hij is rap in zuivere massasprinten. Vorig jaar was hij in de eerste Tour-rit op Corsica tweede achter Kittel. Dat zijn dingen die niet opvallen, maar die zijn inhoud aantonen."

  "Hij kan veel meer: vorig jaar was hij vierde in de Ronde van Vlaanderen. Daar willen heel veel Belgen voor tekenen."

  "De ervaring van Paolini beslist de koers"

  Vandegoor zag alle topnamen vooraan zitten op het eind. "Maar een sprint na 300 km is nog iets anders dan na 200 km. Cavendish moest op 100 meter van de streep weer in het zadel gaan zitten, puur van vermoeidheid. Greipel had geen kracht meer om uit het zadel te komen."

  "Sagan, Chavanel en ex-winnaars Cancellara en Ciolek idem dito. Ze hadden geen fut meer om iets te proberen."

  Op de Poggio kon ook niemand het verschil maken. "We zagen er geen wilde demarrages, maar dat gebeurt zelden nog de laatste jaren. Misschien moeten we dat wel toejuichen, want het is misschien een bewijs dat het wielrennen veel menselijker geworden is."

  Vandegoor looft ook het werk van Kristoffs ploegmaat Luca Paolini. "Op 2 km van de streep, op een ogenblik dat controle en kalmte van reuzenbelang zijn, heeft die veteraan de zaak in handen genomen. De ervaring van Paolini beslist eigenlijk de koers."

  "In tegenstelling tot misschien wel het gebrek aan ervaring bij Stybar. Als die Cavendish in een betere positie kan afzetten, wint de Brit misschien wel voor de tweede keer."

  "Roelandts had kunnen sprinten voor podium"

  De verwachte Belgen waren ook op de afspraak. "Gilbert kon echter evenmin het verschil maken. Van Avermaet deed alweer mee voor de overwinning. Dat is een enorme verdienste. Hij heeft de pech dat zijn ketting overslaat. Maar met een iets uitgekooktere, slimmere houding in de finale kan een overwinning de komende weken niet uitblijven, denk ik."

  "En over Roelandts wil ik een stoute uitspraak doen: hij zal slecht geslapen hebben. Het was een grote gemiste kans. Roelandts trapte in de boter, maar heeft zich opnieuw opgeofferd voor Greipel. Hij bleef bij de Duitser, wanneer die op de Poggio even moest afhaken en bracht hem opnieuw vooraan. Als Roelandts voor eigen rekening rijdt, dan sprint hij mee voor het podium."