• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ronaldo en Messi doorgelicht na een spetterende Clasico

  De passes van Messi waren veel nauwkeuriger dan die van Ronaldo

  Lionel Messi krijgt de Oscar voor beste hoofdrol in Real-Barcelona, geëindigd op 3-4 . Met een assist en drie goals troeft de "Vlo" van Barcelona in de statistieken vlotjes zijn Madrileense concurrent Cristiano Ronaldo af.

  Messi en Ronaldo stonden beiden de volle 94 minuten op het veld. Ronaldo gaf op zijn flank een al bij al onopvallend optreden, terwijl waarnemers de prestatie van Messi, die meer als zwerver optreedt, als "herboren" bestempelen. De statistieken geven die opinie alvast gelijk.

  Zo deelde Messi 42 passes uit en Ronaldo 23. Belangrijk daarbij is uiteraard de nauwkeurigheid. Die van de Argentijn blijken 10 procent beter dan die van de Portugees (88% tegen 78%). Op de helft van de tegenstander blijken de 42 korte tikjes van Messi bovendien nog wat accurater dan de 22 van Ronaldo (89% tegenover 75%).

  Dat Ronaldo niet zo goed in de wedstrijd zat, zien we ook aan de hand van de verloren duels: Ronaldo verloor er 8, Messi maar 4. Ook al blijkt Ronaldo meer de strijd aan te gaan, getuige zijn 10 gewonnen duels tegenover 7 voor Messi.

  Modric versus Xavi

  Als we de cijfers van Luka Modric (Real Madrid)  en Xavi (Barcelona) naast elkaar leggen, zijn de verschillen nog een pak groter. Xavi strooide kwistig passes in het rond: 106 stuks met een nauwkeurigheid van liefst 96%. Modric gaf er maar 35 en haalt net geen 83% nauwkeurigheid.

  Xavi was een flink stuk doeltreffender op de helft van Real. Ruim 95% van zijn passes op de Madrileense kant was goed, Modric kwam niet verder dan een kleine 67% op de helft van Barcelona.

  Xabi Alonso versus Busquets

  Als het op passes aankomt, mag Sergio Busquets zichzelf zonder arrogantie als voorbeeld nemen. Bijna al zijn passes - en dat waren er zondagavond 79 - waren van perfecte makelij (98,7%). Ook al houden zijn passes dan niet zo veel risico in als die van aanvallend ingestelde ploegmaats.

  Nog indrukwekkender: zodra hij zich op de helft van Real begaf, gaf Busquets geen enkele slechte bal. Busquets beperkte zich wel tot korte passes, 76 stuks. Een beetje tegen zijn gewoonte in gaf hij er maar drie lange.