• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Politiek over 30 km/u-wet: "Een non-probleem"

  Sven Nys is tegen de nieuwe snelheidsbeperking voor fietsers.

  Vanaf volgende week mag er op landbouwwegen en kleinere paden waar het verkeersbord F99 staat niet sneller dan 30 kilometer per uur worden gereden. Wielrenners, voor wie kleinere paden vaak een ideaal oefenterrein zijn, voelen zich geviseerd. "Dit belemmert ons fietsplezier", zegt Sven Nys. "Dit is juist voor jullie veiligheid", zegt de politiek.

  "Ik was geschrokken toen ik het hoorde", vertelt Sven Nys aan Sporza. "We zoeken die paden juist op om veiliger te zijn, zodat we weg zijn van het drukke verkeer."

  "We weten uiteraard dat we moeten opletten voor wandelaars. Dat wordt ook altijd aangegeven als we in groep rijden. Maar cowboys kom je overal tegen."

  "Ik vind dat deze snelheidsbeperking het fietsplezier belemmert. We willen toch ook niet dat de renners weer massaal naar de grote weg trekken?"

  "Fietsers hoeven niet te vrezen voor een boete"

  CD&V-politicus Jef Van den Bergh, die het voorstel indiende, sust de gemoederen. "Er wordt van een non-probleem een probleem gemaakt. We viseren de fietsers helemaal niet. Wielrenners hoeven ook helemaal niet te vrezen voor een boete. Je kunt ze niet eens flitsen."

  "De aanleiding voor dit voorstel was dat er op dit moment op die kleine wegeltjes nog 90 km/u gereden mag worden, terwijl die paden daar niet voor gemaakt zijn. We willen dit hiaat in de wegcode wegwerken."

  "Deze maatregel is juist in het belang van de fietsers, want hij is in eerste instantie gericht op gemotoriseerde voertuigen die eenmalig moeten passeren. Al kun je in de wet geen onderscheid maken tussen fietsers en auto's. Er wordt enkel over bestuurders gesproken."

  Om deze verkeersborden gaat het (F99a, b en c)

  Lees hier het artikel op De Redactie