• home
 • video
 • pas verschenen

  Lewis Hamilton stuurt Mercedes naar de pole in Australië

  Hamilton krikt het vertrouwen op met zijn 32e pole.

  De krachtsverhoudingen in de Formule 1 zijn in de kwalificaties van de eerste race in Australië al grondig door elkaar geschud. Lewis Hamilton kan er maar wel bij varen en stuurde zijn Mercedes naar de pole. Titelverdediger Sebastian Vettel viel al af in de tweede sessie. Ook drievoudig winnaar Jenson Button en tweevoudig winnaar Kimi Räikkönen mochten na Q2 niet meer meestrijden voor de poleposition.

  Lewis Hamilton reed op het circuit van Albert Park in Melbourne de snelste chrono in de kwalificaties en verovert zo de 32e pole uit zijn carrière, meteen de honderdste poleposition voor een Mercedes-motor.

  De 29-jarige wereldkampioen van 2008 was in de door regen verstoorde kwalificaties met een snelste rondje van 1'44"231 drie tiende seconde sneller dan de verrassende thuisrijder Daniel Ricciardo (1'44"548).

  Ricciardo (zie foto hiernaast) is de tweede man van Red Bull, achter Sebastian Vettel. De Duitse viervoudige wereldkampioen won de laatste negen wedstrijden van vorig seizoen, maar miste door softwareproblemen in zijn auto het derde en laatste deel van de kwalificaties en blijft achter met de dertiende tijd.

  Het was de eerste keer dat Vettel in dit stadium moet afdruipen sinds de Grote Prijs van België in 2012. Toen stond Vettel elfde op de grid en zou hij nog tweede worden op wedstrijddag.

  Omdat de Fin Bottas, goed voor de tiende tijd, van versnellingsbak wisselde en daardoor vijf plaatsen verliest, mag Vettel wel vanaf de twaalfde plaats starten zondagochtend.

  De Duitser Nico Rosberg, de ploegmaat van Hamilton, vertrekt vanaf de tweede lijn en krijgt de 21-jarige Deense rookie Kevin Magnussen van McLaren naast zich.