• home
 • video
 • pas verschenen

  "Van den Brom maakte het zichzelf moeilijk"

  Voor Roger Van den Stock blijft dit seizoen een overgangsjaar voor paars-wit.

  Bij Anderlecht kijkt iedereen reikhalzend uit naar het duel tegen KV Oostende, de eerste wedstrijd onder trainer Besnik Hasi. Roger Vanden Stock gelooft in zijn nieuwe coach en heeft een verklaring voor het falen van diens voorganger. "Van den Brom wou geen overgangsjaar en creëerde zo druk", zegt de Anderlecht-voorzitter aan Sporza.

  Na de pijnlijke uitschuiver op het veld van OHL en het ontslag van John Van den Brom, moet Besnik Hasi Anderlecht met een goed gevoel Play-off I inloodsen. Volgens Roger Vanden Stock is Hasi de juiste man op het juiste moment.

  "Er zijn cycli bij het aanstellen van trainers. Van den Brom was een trainer van de losse aanpak die de spelers veel vrijheid liet. Nu hebben we dus een harde hand nodig, iemand die de vijs aandraait.  Hasi heeft dus nu het juiste profiel."

  Over de toekomst van zijn nieuwe hoofdtrainer wil Vanden Stock zich nog niet uitspreken. "Hasi mag in alle rust zijn werk doen. Als directie steunen we hem opdat hij zou slagen. Wat dat dan precies inhoudt, zullen we met hem bespreken."

  Ook al noemde Vanden Stock dit seizoen een overgangsjaar, de hoop op een derde titel op rij zit toch nog altijd in zijn achterhoofd. "Ik denk nog altijd dat het kan, maar met die uitspraak over een overgangsjaar wilde ik minder druk op de jonge ploeg zetten."

  "Het liep fout toen Van den Brom zei dat hij geen overgangsjaar wilde en dat hij voluit voor de titel ging. Daardoor was er opeens wel druk en heeft Van den Brom het zichzelf erg moeilijk gemaakt. Het resultaat kennen we."

  Vanden Stock  weerlegt ook de kritiek op het slappe transferbeleid. "Wat kan je doen als een speler te veel kost of niet wil komen? Kijk maar wat een moeite we hebben gedaan voor Thorgan Hazard. Er worden sommen gevraagd die niet meer ernstig zijn."

  "Als Club een stadion wil bouwen, zal ik hen steunen"

  Anderlecht is nog steeds vragende partij om de capaciteit van het Constant Vanden Stock-stadion op te drijven met de bouw van een derde ring. "Wij wachten op een bouwvergunning van de gemeente. Misschien komt er een nieuw stadion in Brussel, maar in elk geval moet er een oplossing komen", zegt Vanden Stock.

  "Een Belgische topclub moet 40 à 45.000 toeschouwers kunnen lokken. De uitbreiding van ons eigen stadion naar 30.000 plaatsen zou dus eigenlijk nog wat te klein zijn. Zonder overheidshulp zal het niet lukken en zal het Belgische voetbal blijven achteruitgaan. "

  Een nationaal stadion waarin ook Anderlecht zou kunnen spelen botst evenwel op tegenkanting van Club-preses Bart Verhaeghe. "Ik ben daar officieel niet van op de hoogte. Ik weet één ding: de dag dat Club Brugge een stadion wil bouwen, zal ik hen steunen."