• home
 • video
 • pas verschenen

  Verontwaardigde Bart Swings wordt plaats teruggezet

  Bart Swings eindigt de wereldbeker massastart op een derde plaats.

  Op de laatste Wereldbekermanche, in Heerenveen, is Bart Swings vierde geëindigd in de massastart. Zijn broer Maarten reed samen met de Nederlander Bob de Vries weg, maar verloor de spurt. De Vries wordt door zijn overwinning eindwinnaar in de massastart, Bart en Maarten eindigen respectievelijk op de derde en vierde plaats. Opvallend: Bart Swings finishte vandaag als derde, maar de jury zette hem na de race een plaatsje terug.

  Bart Swings trok meteen stevig door en reed met vijf mannen weg. Ondanks de goede wil van de jongste Swings kwam alles weer bij elkaar.

  Halverwege de wedstrijd glipte Maarten Swings (rechts op foto) dan mee met Bob de Vries (links op foto) en zij dubbelden het hele pak. Ze namen een ronde op het peloton en maakten in de slotronde uit wie met de overwinning zou gaan lopen.

  De Vries was in de sprint sneller en boekt daardoor een dubbelslag, de Nederlander is ook eindwinnaar. Bart won nog de strijd voor de derde plek. Hij was net iets sneller dan Stroetinga. In het algemeen klassement eindigen de broers Swings op plek 3 en 4.

  Swings neemt trofee niet in ontvangst

  Hoewel Bart Swings als derde over de aankomst was gekomen, stond de Oostenrijker Smallenbroek en niet Swings als derde op het podium. De wedstrijdjury corrigeerde de uitslag.

  "Als de groep gedubbeld wordt, moet de rest van het veld uit de wedstrijd gehaald worden. De volgorde van de rijders wordt vastgelegd op het moment van de winstronde."

  "De Vries en Maarten Swings maakten de aansluiting in ronde negentien. Daarom is de passage aan de finish van ronde achttien bepalend geweest voor het klassement. Smallenbroek kwam toen als derde door, Bart Swings als vierde", is de uitleg van de jury.

  Bart Swings was verontwaardigd en weigerde de trofee voor de derde plaats in het eindklassement in ontvangst te nemen. Hij verliet boos het stadion.

  Peeters wordt achtste bij de vrouwen

  Bij de vrouwen is Jelena Peeters achtste geworden in de massastart in Heerenveen. Ook in het eindklassement is ze achtste. Voor de andere afstanden in Heerenveen (1.500 en 3.000 meter) heeft Peeters zich niet geplaatst. Ze moet nog afwachten of ze volgende week mag meedoen aan het WK allround, ze is de eerste reserve.